NA KAZALIŠNIM DASKAMA

ZKM DONOSI JEDNU OD NAJVEĆIH LJUBAVNIH PRIČA SVJETSKE DRAMSKE KNJIŽEVNOSTI Premijera 'Cementa', drame Heinera Müllera po romanu Fjodora Gladkova

 radne fotografije ZKM / Marko Ercegović
 

U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) 13. ožujka premijerno se izvodi "Cement", drama velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. "Cement" je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov povratak kući istodobno je i povratak ženi te zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća.

radne fotografije ZKM / Marko Ercegović

Zaljubljena je: njezina ljubav sad je Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanoga brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili - je uopće neće biti.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

radne fotografije ZKM / Marko Ercegović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 15:25