ZLA KOB NAŠEG GLUMCA

ZLA KOB OMILJENOG GLUMCA: OVO MU JE VEĆ TREĆA ODGOĐENA GRČKA TRAGEDIJA 'Mislav je imao potres mozga, razbijeni su mu zubi, sav je u podljevima...'

Arhivske fotografije
 Biljana Blivajs / CROPIX, Zoran Kusalo / CROPIX, Ranko Šuvar / CROPIX, Ronald Goršić / CROPIX
Prije 11 godina Bakhe su mu umalo zabranjene zbog Sanadera, prije 8 godina Edipa je glumio na štakama, a sada mu je otkazana premijera Antigone zbog naleta auta

Glumac Mislav Čavajda je u srijedu u 1.15 sati nakon ponoći u Jurjevskoj ulici kao pješak doživio prometnu nesreću od koje je zadobio potres mozga, razbijeni su mu zubi, sav je podliven, natečen i plav.

Ne može se kretati, ne smije jesti, fraktura, hvala Bogu, nema i oporavlja se u Vinogradskoj bolnici, doznali smo jučer od liječnika i ljudi bliskih vrsnom i doista omiljenom hrvatskom glumcu.

Nesreća se dogodila nakon dugog i intenzivnog radnog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, dva dana prije zakazane premijere Žižekove “Antigone” u kojoj je Čavajda trebao igrati ulogu Kreonta. Premijera je odgođena za listopad, a hoće li glumac za mjesec dana moći stati na scenu HNK, u ovom je trenutku neizvjesno.

- Dragi ljudi, ono najbitnije... Živ sam!

Oprostite što vam se ne mogu ponaosob javiti, ne smijem gledati u mobitel. Hvala vam svima na brizi!!! - nekako je uspio preko društvenih mreža oglasiti se Mislav Čavajda prekjučer u večernjim satima, u kojima je glumište bilo silno uznemireno i zabrinuto za njegovo zdravstveno stanje.

- Priseban je, može jasno razgovarati, ali je na promatranju. A užasno se veselio toj predstavi - rekli su nam umjetnici koji su s njim u boljim odnosima.

Dubrovnik, 200811.
Sinoc na glavnoj probi uoci sutrasnje permijere predstave
Zoran Kusalo / CROPIX

Desetljeće peha

Brojni su mu artisti preko društvenih mreža poželjeli oporavak: Leon Lučev, Daria Lorenci Flatz, Danis Tanović, Miran Kurspahić, Mirna Sporiš, Saša Broz, Jelena Veljača, Amar Bukvić, Martina Tomčić, Vilim Matula, Nataša Janjić, Bojana Gregorić Vejzović...

Kazališni krugovi, međutim, nisu mogli ne povezati zlokoban splet događaja koji Mislava Čavajdu već više od desetljeća prati kad god tumači neku ulogu u grčkim tragedijama.

Godine 2008. Mislav Čavajda igrao je u Euripidovim “Bakhama” u kostimu od svježe govedine u predstavi koja je umalo bila zabranjena jer je u nju bio inkorporiran Sanaderov govor. Godine 2011. na Dubrovačkim ljetnim igrama Čavajda je ozlijedio koljeno na generalnoj probi “Kralja Edipa”. Predstava je samo nakratko odgođena i na premijeri se glumac pojavio sa štakama, pa u tom delikatnom stanju iznio naslovnu ulogu za koju je dobio kasnije nagradu Orlando. Teatrologinja Mani Gotovac, kao i mnogi, potresena je slijedom sudbine koja prati glumca kada kroči na scenu kao jedan od antičkih likova.

- Sve je počelo s krvavim haljetkom koji je nosio u Euripidovim ‘Bakhama’ na Splitskom ljetu. Slijedio je upečatljiv zvuk štaka koje su moćno udarale na kamenu Igara. Hrvatska je imala sreće s interpretacijama Edipa (još uvijek se pitam zašto). Naime, dva ili tri dana prije premijere “Edipa” na Igrama Mislav je slomio koljeno pa je u tom kratkom vremenu uspio na štakama briljantno odigrati Edipa. Trebalo je više od desetljeća da se Mislav ponovno susretne sa Žižekovom izvedenicom Sofoklova Kreonta. Ovaj put nije uspio stići do premijere. Prometna nesreća spriječila ga je dva dana prije. Za razliku od života, teatar ima reprizu. Zato ćemo s krajnjom znatiželjom očekivati Čavajdinog Kreonta, i to sa svim mogućim pričama, od starih Grka do Žižeka - rekla je teatrologinja Mani Gotovac, koja još iz vremena svojih intendantura surađuje s Mislavom Čavajdom. Čavajda je, među ostalim, bio Leone u “Glembajevima” sa Severinom u ulozi barunice Castelli u nekadašnjoj izvedbi riječkog HNK, kad je Mani Gotovac bila intendantica.

Zabrinuti za zdravlje

Hrvatski umjetnički krugovi i jučer su bili silno zabrinuti za zdravstveno stanje ovog inteligentnog i talentiranog glumca.

Goran Grgić, nacionalni prvak zagrebačkog HNK, prije svega je istaknuo da je Čavajda glumac izuzetno posvećen poslu.

- Želim mu brz oporavak. Nisu sada važne premijere, važni su njegov oporavak i naši budući uspjesi. Apsolutno vjerujem da će kazalište koliko god treba čekati njegov oporavak i tek onda igrati premijeru - istaknuo je Grgić.

Dubrovnik, 260811.
Danas su u Knezevom dvoru dodijeljene nagrade
Zoran Kusalo / CROPIX

Podrška je stigla i iz susjednog kazališta Gavelle.

- Mislave drži se, zavrjeđuješ svaku ulogu koju si napravio - rekao je jučer Andrej Dojkić, Čavajdin kolega iz Gavelle.

Ozren Bilušić, prvak zagrebačke Opere poručio je u ime kolega iz redova Opere brz oporavak kolegi iz Drame.

- Znamo da će se Mislav Čavajda na scenu HNK vratiti još suvereniji i karizmatičniji - naglasio je Bilušić.

Luka Petrušić, glumac Kerempuha, bio je u šoku kad je saznao za koleginu nesreću.

- Užasno mi je žao. Znam da će se brzo oporaviti jer je jak i snažan. Za ove pauze će faliti. Želim mu svu sreću. Veliki je hrvatski glumac, fantastičan, bilo bi šteta da nakon ovog izgubi volju. Nadam se da će sve biti u redu - rekao je Petrušić.

Ugledni redatelj Krešo Dolenčić također je reagirao:

- Neka se izvukao, moglo je biti i gore. Želim mu sve najbolje na svijetu. Neka se kloni antike, dosta mi ga je gledati na štakama - poručio je redatelj.

Mislav Čavajda je u razdoblju prije nesreće bio vrlo zaposlen, paralelno je radio u seriji “Drugo ime ljubavi” te pripremao “Antigonu” u zagrebačkom HNK.

Prilagodit će se

S Nove TV još uvijek nemaju posve precizan odgovor kako će se premostiti činjenica što Mislav Čavajda trenutno sudjeluje u novoj seriji “Drugo ime ljubavi”.

Dubrovnik, 260811.
Danas su u Knezevom dvoru dodijeljene nagrade
Zoran Kusalo / CROPIX

- Jako nam je žao zbog situacije u kojoj se Mislav trenutno nalazi, tim Nove TV mu želi što brži oporavak, što je trenutno prioritet, a produkcija serije će se prilagoditi novonastalim okolnostima - poručili su s Nove.

Mislav Čavajda je uoči nesreće imao neke poteškoće u teatru. Budući da je za “Antigonu” imao na tijelu nacrtani tzv. “šara bara” kostim, bio je iznerviran jer u kazalištu nema mogućnost da se otušira toplom vodom.

- Kostim za ulogu zapravo je moje tijelo prekriveno debelim slojem boje, čije skidanje nakon prve probe traje 40-ak minuta. I sve je to u mom poslu sasvim normalno i ništa mi to inače nije teško. Međutim, pazite sad... U HNK u Zagrebu, u nacionalnoj kući, u jednoj krovnoj instituciji hrvatskog kazališta - nema tople vode! OK, istrpi Čavajda, bilo je i gorih situacija! Ali, tople vode neće biti, pazi sad opet, do 11. mjeseca!!! - napisao je Čavajda na društvenim mrežama i zadobio podršku javnosti.

Kazališni autoritet Darko Lukić na to je komentirao da mu je jedna njegova poznanica, rumunjska baletna pedagoginja, pričala da u vrijeme Ceausescuove diktature u Rumunjskoj u baletu nikad nisu imali toplu vodu.

- Na Kubi, kažu, nemaju ni doma, ni u baletu. Znam da nije utjeha, ali je poređenje. Naklon do poda svim umjetnicama i umjetnicima. Do poda! - napisao je Lukić umjetnicima HNK.

Nacionalno je kazalište, odgovarajući na pitanje o problemu s vodom, nekoliko sati prije glumčeve nesreće Jutarnjem listu uputilo objašnjenje kako, ukratko, kotlovnica nije u funkciji uslijed radova uklanjanja azbesta u istoj.

U svakom je slučaju nekoliko sati prije nesreće Mislav Čavajda imao dugi radni dan u HNK koji je ružno završio. U ulici u kojoj je odrastala Ivana Brlić Mažuranić vozač Ford Focusa spuštao se u kišnim kasnoljetnim sitnim satima i udario pješaka, glumca koji je upravo, radujući se konačnom kraju hektičnog radnog dana i počinku, nedaleko od tog mjesta parkirao automobil i hodao prema ulazu kuće u kojoj živi.

Prebrza vožnja: Vozač nije bio pijan, a glumac uz ostalo ima i potres mozga

Službeno policijsko izvješće kaže da je do nesreće došlo u srijedu u 1.15 sati u noći kad se vozač Ford Focusa spuštao niz Jurjevsku ulicu. Zbog nepažljive vožnje kojoj su kumovali neprilagođena brzina kretanja i sklizav kolnik, jer je te večeri kiša natapala Zagreb, 36-godišnji vozač je naletio na glumca koji je kod kućnog broja 16 prelazio navedenu ulicu.

- Prednjim dijelom vozila 36-godišnjak je naletio na pješaka koji mu je u tom trenutku bio s desne strane. Pješak, koji je prelazio cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, u tom je naletu pao na kolnik te je prevezen u bolnicu, gdje su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede - napominju iz PUZ-a.

Vozač je odmah podvrgnut alkotestiranju te je prošao test. U KBC-u Sestre milosrdnice doznajemo da je Čavajda i dalje se na bolničkom liječenju, a neslužbeno kažu da je pretrpio potres mozga te je natučen. Od udarca je ostao bez nekoliko zubi. Kako doznajemo, nije životno ugrožen, a uskoro bi trebao biti otpušten na kućno liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:03