Kvadratura

Zlatko Burić Kićo: S Kugla glumištem nas povezuje visoka razina umjetničke ambicioznosti

Burić u predstavi glumi transrodnu Elviru i divan je, odjeven u crvenu haljinu, mrežaste čarape i s crnim šeširom velikog oboda
 Ivan Posavec
"Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" nova je Eurokazova predstava čiji autorski tim predvodi korifej domaćeg eksperimentalnog teatra

Kao da smo takve predstave nekada češće gledali. "Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" nova je, doista spektakularna predstava nastala u produkciji Eurokaza, koja je svoju premijeru imala 15. rujna u novozagrebačkom MSU. Izvođački i kreativni tim predvođen je Zlatkom Burićem Kićom, korifejom hrvatskog eksperimentalnog kazališta koji danas ima respektabilnu europsku filmsku karijeru.

Predstava počinje na ledini ispred novozagrebačkog muzeja, skupinu izvođača - uz Burića, tu su Tanja Vrvilo, Damir Bartol Indoš, Hrvojka Begović, Domagoj Janković i Bernard Tomić - prati grupa od osam glazbenika, a predstava se događa, uz fantastičnu scenografiju i videoprojekcije Ivana Marušića Klifa, po cijelom muzeju. U tom veličanstvenom kaosu ipak ima reda ili, kako sam Burić kaže, tu postoji "mutni naslut veze" među glavnim motivima predstave, a to je mit o Gilgamešu, Fassbinderov film "U godini s 13 Mjeseca" te hrvatski hrast lužnjak.

Kako nastaje jedna takva eksperimentalna predstava s gomilom slojeva značenja i prikazivanja? "Osnovna struktura je nastala u mojim razgovorima s Indošom i Tanjom Vrvilom, no sama predstava je zajednička gradnja svih izvođača. Mi imamo tu neku horizontalnu strukturu. Suvremeni teatar je poput karikature, slika je staromodnog društva s redateljem kao despotom. Naša predstava je ujedno i naš politički stav, temelji se na individualnom angažmanu, pripremamo se za jednu novu budućnost", kaže Burić, jedan od osnivača mitskog zagrebačkog Kugla glumišta. Ono što ovu grupu izvođača veže s tim naslijeđem iz prošlosti jest, objašnjava Burić, visoka razina umjetničke ambicioznosti.

Zlatko Burić Kićo u predstavi je divan kao transrodna Elvira, odjeven u crvenu čipkastu haljinu i mrežaste čarape, s crnim šeširom velikog oboda. Ulovite ovu predstavu kada vam se pruži prilika. Ja ću sasvim sigurno na Brezovčevu "Gospodu Glembajeve" (predstava je također nastala u produkciji Eurokaza) kada budu ponovno igrali krajem listopada, u kojima Burić glumi Ignjata Glembaja. Kažu - najbolji stari Glembaj svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31