ZGROŽENI VELEČASNI

Župnik crkve sv. Blaža tražio sudsku zabranu Queera: ‘Filmove treba gledati, a ne se nad njima zgražati‘

Zvonimir Dobrović

 Darko Tomas/cropix
‘Župnika pozivamo da i dalje prati naše aktivnosti, posebno u HNK Zagreb kroz predstavu o argentinskim seksualnim radnicima i radnicama‘

Filmovi queer tematike na festivalu Queer MoMenti zgrozili su župnika i vjernike župe sv. Blaža, koja je ujedno najmodavac prostora Kinoteci, kinu u kojem se sporni festival i održao.

Na festivalu, koji je trajao od 26. do 30. travnja, a koji je bio proslava 20. obljetnice djelovanja udruge Domino, prikazani su filmovi kojima su teme, među ostalim, epidemija AIDS-a, promjena spola, odnos prema queer osobama u društvu...

Monsinjor Borna Puškarić, župnik župe sv. Blaža, je za Glas Koncila izjavio kako je spomenuti program kršenje ugovora o najmu kojeg je župa potpisala s Kinotekom.

"Župa je najprije potpisala ugovor o zakupu poslovnoga prostora s Gradom Zagrebom, a dvoranom upravlja gradska ustanova Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, s kojim je župa potpisala sporazum o korištenju, čiji čl. 2 izrijekom kaže: 'Centar za kulturu i film Augusta Cesarca se nadalje obavezuje da dvoranu ne će koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke Crkve i kršćanskomu moralu. Ako bi došlo do povrede morala i nauka Katoličke Crkve, Centar je suglasan da se iseli iz poslovnoga prostora i preda ga u posjed i na korištenje Župi sv. Blaža.' Više sam puta razgovarao s ravnateljicom Centra i tražio poštovanje sporazuma", rekao je Puškarić za Glas Koncila.

Izjavu za Jutarnji list nije htio dati s obrazloženjem da je "prehlađen i možda ima koronu, iako vjerojatno nema" te nas je uputio da citiramo Glas Koncila.

Tamo je rekao da je ravnateljici Kinoteke Maji Jurić Ivoš 12. travnja uputio ravnateljici službeni dopis dajući joj na znanje da bi održavanje filmskoga programa Queer MoMenti bilo kršenje njihovog sporazuma.

"Ne zaboravimo da se to sve nažalost zbivalo pred Cvjetnicu i u Velikom tjednu", rekao je Puškarić, koji je predmet i uputio na Trgovački sud.

"Naša je argumentacija bila vrlo jasna: 'Pacta sunt servanda!' Ako smo se dogovorili da se dvorana neće koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke Crkve i kršćanskomu moralu, taj se dogovor mora poštovati. Sud je u ponedjeljak 25. travnja, premda jasno istaknuvši da bi održavanje takvoga programa kako je najavljeno moglo dovesti do vrijeđanja vjerskih osjećaja i sablazni u župljana župe sv. Blaža i vjernika katolika općenito, odbio privremenu mjeru koju smo tražili. Sud je čak konstatirao da je organizacija programa queer-tematike provokacija prema župi sv. Blaža, što je ne samo neprofesionalno, nego i izraz nepoštovanja. Žao mi je što Sud nije prihvatio privremenu mjeru jer je to bio u konačnici jedini način koji nam je preostao da zaštitimo ugled župe sv. Blaža i naših vjernika", rekao je župnik.

Najavio je i da će pokrenuti otkazivanje ugovora kojeg župa ima s Kinotekom.

"Župno ekonomsko vijeće jednoglasno je u svim koracima koje smo do sada učinili, zaključno s pokretanjem otkazivanja ugovora o zakupu poslovnoga prostora, i to ne samo iz spomenutih razloga", rekao je Puškarić.

Iz Kinoteke, pak, na konkretna novinarska pitanja odgovaraju generičkim i kratkim mailom.

"Naglašavamo da se ispunjavaju sve obveze iz ugovora te da nema govora o njegovom grubom kršenju. Također, skrećemo pažnju da je i Trgovački sud u Zagrebu Rješenjem od dana 25.04.2022. odbio privremenu mjeru koju je zatražila Zagrebačka nadbiskupija - Župa Sv. Blaža, a kojom se tražilo da se u prostoru kina Kinoteka zabrani održavanje filmskog programa Queer MoMenti. Želimo također istaknuti kako do ovog trenutka nije bilo problema s održavanjem bilo kojeg programa u kinu Kinoteka i komunikacija sa Župom sv. Blaža je uvijek bila iznimno korektna. Grad Zagreb ostaje otvoren za komunikaciju sa Župom kao najbolji put za otklanjanje eventualnih daljnjih nesporazuma", kažu iz Kinoteke u mailu bez potpisa.

Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor u udruzi Domino, je pak najavio da Domino nastavlja sa svojim radom.

image

Borna Puškarić

Marko Todorov/Cropix

- Ovo je naša 20. sezona i naš bogat program se održava osim u Kinoteci još i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju te u suradnji s Ansamblom LADO, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Sveučilištem Yale, The British Museumom, Hrvatskom poštom te mnogim drugim institucijama – kaže.

Poziva i župnika da poprati nastavak programa.

- Pozivamo ga da i dalje prati aktivnosti Queer Zagreba i posebno da dođe u HNK Zagreb 24. 5. kad imamo svečano otvorenje festivala s predstavom "Yira, yira" u kojoj argentinski seksualni radnici i radnice govore o svojim životima – kaže Dobrović.

"Filmove treba gledati, a ne se nad njima zgražati", nastavlja on.

- Pokretanje rasprave koju nameće župnik je svođenje kršćanstva na niske grane krhkosti i osjetljivosti. Župnik se koristi jeftinim trikovima hinjenog šoka pred programom koji okuplja neke od najcjenjenijih autora filmske umjetnosti. Bolje bi bilo da je filmove pogledao, pozdravio publiku i napravio više za ideju kršćanstva nego da se sad ovako ljuti da bi najradije ukinuo kino – poručuje Dobrović.

Govori i kako je filmski program Queer MoMenti najdugovječniji redoviti queer filmski program u Europi, a prepoznaju ga i HAVC te Grad Zagreb, kao javnu potrebu u kulturi.

- Nama je Kinoteka važna jer smo prije dvadeset godina također u tom kinu održali prvi filmski program – zaključuje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:41