NAJIZDAŠNIJA REGIONALNA NAGARADA

15. NAGRADA V.B.Z.-a Trinaest naslova u utrci za 100.000 kuna vrijednu nagradu

Zoran Ferić
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

ZAGREB - U širi izbor za sto tisuća kuna vrijednu nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman ove je godine uvršteno 13 naslova odabranih među 97 rukopisa pristiglih na natječaj za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela.

Naslovi koji su odabrani u širi izbor su "Falusopatija", "Svak' ima nešto", "Stanica", "Počivali u nemiru", "Nedovršena", "Posljednji muškarac", "Katarina, Velika i Mala", "Rimemor", "Slani mrak", "Lepoglava", "Nestajanje", "Troškovi" i "Strapado".

Žiri je i ove godine odlučivao u sastavu književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić.

Do 1. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put.

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Prošle godine nagradu je dobila Marina Šur Puhlovski za rukopis "Divljakuša".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 08:04