KNJIŽEVNI EKSPERIMENT

1990. BORO RADAKOVIĆ JE NAPISAO KULTNI ROMAN 'SJAJ EPOHE' Glavna junakinja njegovog novog romana prebogata je Lili... koja spašava Zagreb

 Cropix
Prebogata Lili, koja stanuje visoko u neboderu na Cvjetnom trgu, jednog dana ulazi u Krugama u zagrebačku podzemnu željeznicu da bi upoznala običan život

Glavna junakinja distopijskog romana 'Što će biti s nama' Bore Radakovića (autora kultnog romana 'Sjaj epohe') prebogata je Lili, koja stanuje visoko u neboderu na Cvjetnom trgu i jednog dana ulazi u Krugama u zagrebačku podzemnu željeznicu da bi upoznala običan život. Pokreće se golemi sudar sa životima ljudi koji se bore za goli opstanak, a nešto kasnije na džamiju, koja je sagrađena u neposrednoj blizini njezinog nebodera, iz kanadera bude spuštena vodena bomba. Silovita promjena zahvaća grad. Lili upoznaje e-Rome, brojne manjince i manjinke, najrazličitije socijalne grupacije i preko njih pokušava spasiti Zagreb.

Na taj je način siže novog romana u nakladi V.B.Z.-a opisao književnik Alojz Majetić, koji primjećuje da Radaković slamnigovski razigrano vodi priču kroz jezične razlike svih tih grupacija, što romanu daje dodatnu čitljivost na višoj razini.

Roman je, valja istaknuti, napisan u nesvakidašnjoj formi "romana u stihovima". Pisac i književni prevoditelj Boris Perić, u svojoj recenziji ovog romana, ističe: "Jedni će reći da je rima zastarjela, drugi da je roman u stihovima mrtav. A kako je onda moguće da je ovaj stilistički britko napisan roman, koji k tome teče, zapliće se i raspliće bitno ispred (našeg) vremena, tako suptilno i spretno izvezen tom vezanom formom, dokazujući svakim retkom da nam je jezik i za tako smione književne eksperimente krajnje upotrebiv, zgodimice nenadjebiv?"

Predstavljanje romana 'Što će biti s nama' održat će se danas u 20 sati u zagrebačkom glazbenom klubu Jiggy Bar, Ivana Broza 48.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:04