BUDI KAKVA JESI

Ako vam je nestalo seksa u braku, ovo je knjiga koju svakako trebate pročitati. Upravo je izašla i u Hrvatskoj

Emily Nagoski

 Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia/Dimitrios Kambouris/getty Images/profimedia
Bestseler New York Timesa seksualne edukatorice Emily Nagoski progovara o važnosti želje i užitka za žensku seksualnost

Najnovija studija iz službene publikacije Međunarodne akademije za istraživanje seksualnosti (International Academy of Sex Research) pokazuje da, dok homoseksualni i heteroseksualni muškarci dosežu vrhunac u otprilike 85% seksualnih odnosa, žene u seksualnim odnosima s drugim ženama doživljavaju orgazam 75% vremena dok u heteroseksualnim odnosima taj postotak pada na 63%. Razlika između muškaraca i žena još je veća kod prvog puta. Pri prvom odnosu s partnerom orgazam doživi 80% muškaraca i 40 % žena, piše The Guardian.

Među stručnjacima koji se bave pitanjima ženske seksualnosti nalazi se i doktorica Emily Nagoski, autorica knjige "Budi kakva jesi" (Come as you are) Emily Nagoski napisala je knjigu o seksualnoj želji, o tome zašto neki parovi jednostavno prestanu imati odnose te što mogu učiniti u vezi s tim. "Budi kakva jesi" u prijevodu Martina Batinica kojeg je kod nas upravo izdala Mozaik knjiga, prije svega je vodič, kako navode iz Mozaika, "za sve one koji se žele osjećati dobro u svojoj koži, kao i za one koji žele razumjeti uspone i padove u svom seksualnom životu". Riječ je, inače, o višegodišnjem bestseleru The New York Timesa

U knjizi "Budi kakva jesi" navode dalje," Emily Nagoski dokazuje da su najvažniji čimbenik u stvaranju i održavanju zdravog seksualnog života ispunjenog samopouzdanjem i radošću naša usredotočena svjesnost, želja i užitak. To znači da stres, naše raspoloženje, povjerenje koje osjećamo i naša slika o tijelu nisu tek periferni čimbenici seksualnosti, već čine temeljni dio na koji se sve nadograđuje.

image

Emily Nagoski

Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia/Dimitrios Kambouris/getty Images/profimedia

Nagoski je nedavno bila jedna od sudionica gledane Netflixove serije "The Principles of Pleasure" pri čemu je autorica knjige o znanosti o seksu rekla da modernim seksualnim znanostima i dalje nedostaje razumijevanja načina na koji užitak funckionira.

"Nemamo niti osnovno shvaćanje sustava u kojem želimo sudjelovati", prenosi njene riječi The Guardian.

"Iskreno ne znam zašto sam se od svih stvari na svijetu posvetila baš ovoj temi", rekla je u jednome intervjuu. "Mislim da smo svi povezani s nečim većim od sebe, s nečim što daje značenje našim životima. To nešto veće je u mom slučaju podučavanje žena da imaju samopouzdanje, da se dobro osjećaju u svome tijelu. Ne znam zašto, no zbog toga se osjećam živom."

"Ženama treba što više prilika da preuzmu kontrolu nad svojim tijelima, da vrednuju užitak koje njihovo tijelo može iskusiti i da istraže životne situacije koje omogućavaju taj užitak. I žene to zaslužuju", dodala je.

Emily Nagoski nagrađivana je autorica bestselera "Budi kakva jesi" te, sa svojom sestrom Ameliom, koautorica knjige "Burnout: the secret to unlocking the stress cycle". Započela je svoj rad kao seksualna edukatorica na Sveučilištu Delaware, gdje je volontiral dok je studirala psihologiju. Licencirana je terapeutkinja i doktorica znanosti na Sveučilištu u Indiani i na institutu Kinsey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:42