ALICE SEBOLD

Američka spisateljica ispričala se muškarcu koji je pogrešno osuđen za njezino silovanje

Alice Sebold

 La Verde/shutterstock
U memoarima ‘Lucky‘ Sebold opisuje kako je napadnuta kao 18-godišnja studentica. Po njezinoj je knjizi snimljen film ‘Lovely Bones‘

Gotovo punih četrdeset godina trebalo je poznatoj američkoj spisateljici Alice Sebold da se ispriča muškarcu kojeg je pogrešno optužila da ju je silovao. Danas 61-godišnjem Anthonyju Broadwateru Sebold se ispričala u utorak nakon što je prošli tjedan oslobođen optužbi za njezino silovanje koje se dogodilo 1981.

Sebold je izjavila da se bori s ulogom koju je odigrala "unutar sustava koji je nedužnog čovjeka poslao u zatvor".

Broadwater je osuđen 1982. za silovanje Alice Sebold dok je bila studentica na Sveučilištu Syracuse. Odležao je 16 godina zatvora, a njegova osuđujuća presuda ukinuta je 22. studenoga nakon što su tužitelji preispitali slučaj i utvrdili da ima ozbiljnih propusta u njegovu uhićenju i suđenju.

U izjavi za Associated Press autorica romana "The Lovely Bones" i "The Almost Moon", rekla je da je kao "istraumatizirana 18-godišnja žrtva silovanja" odlučila vjerovati u američki pravni sustav.

"Moj cilj 1982. godine bila je pravda", rekla je. "I svakako, ne da zauvijek, i nepopravljivo, promijenim život jednog mladića samim zločinom koji je promijenio moj."

Broadwater je preko odvjetnika izjavio da mu je "laknulo što se ona ispričala" dok je u svojoj izjavi Sebold, među ostalim, poručila čovjeku koji je nevin završio u zatvoru na temelju njezina iskaza, da joj je najviše žao zbog činjenice da mu je nepravedno otet život koji je mogao voditi i da zna da nikakva isprika ne može promijeniti ono što mu se dogodilo i nikad neće.

U svojim memoarima "Lucky" iz 1999. godine Sebold detaljno opisuje kako je bila napadnuta kao 18-godišnja studentica na Sveučilištu Syracuse u New Yorku u ranim satima 8. svibnja 1981. godine dok je hodala kući kroz tunel u blizini kampusa. Zločin je odmah prijavila osiguranju kampusa i policiji, ali nisu mogli identificirati osumnjičenika. Pet mjeseci kasnije, šećući ulicom u blizini kampusa, naišla je na muškarca za kojeg je vjerovala da je njezin silovatelj. Bio je to Anthony Broadwater koji je, navodno, u to vrijeme boravio ondje.

Nakon uhićenja, Sebold ga nije uspjela prepoznati u policijskoj postaji, nego je odabrala drugog čovjeka. Ali Broadwateru se ipak sudilo i osuđen je na temelju njezina iskaza i mikroskopske analize kose.

Nakon silovanja, Sebold je bila istraumatizirana. Pokušavala je pronaći smisao svog života najmanje deset godina. Godine 1996. počela je pisati roman o silovanju i ubojstvu adolescentice, čiji je radni naslov bio "Monsters". Boreći se s tim rukopisom, na kraju je shvatila da treba pisati o silovanju i utjecaju koji je taj čin imao na nju.

Za svog silovatelja koristila je u knjizi izmišljeno ime Gregory Madison. Naslov njezinih memoara proizašao je pak iz razgovora s policajcem koji joj je rekao da je još jedna žena silovana i ubijena na istom mjestu te da je imala "sreću" jer nije ubijena.

Autorica je napisala da se zbog tog iskustva osjećala izolirana od obitelji, dala je otkaz na poslu, bila je depresivna, patila od noćnih mora, puno je pila i šmrkala heroin tri godine. Na kraju, nakon što je pročitala knjigu Judith Lewis Herman "Trauma and Recovery", shvatila je da je razvila posttraumatski stresni poremećaj.

image


Prince Charles i Alice Sebold na premijeri filma 'The Lovely Bones'

Shutterstock

Anthony Broadwater pušten je iz zatvora 1998. godine, ali je ostao u registru seksualnih prijestupnika. Od optužbi je konačno oslobođen 22. studenoga ove godine nakon što je ponovnim ispitivanjem slučaja utvrđeno da je osuđen na temelju nedovoljnih i diskreditiranih dokaza. Nakon što je čuo vijest, rekao je novinskoj agenciji AP da su mu krenule "suze radosti i olakšanja". Sebold je u izjavi rekla da je posljednjih osam dana provela pokušavajući "shvatiti kako se to moglo dogoditi".

"Također ću se boriti s činjenicom da moj silovatelj, po svoj prilici, nikad neće biti poznat, možda je nastavio silovati druge žene i zasigurno nikada neće odslužiti zatvorsku kaznu kao gospodin Broadwater."

Po njezinoj je knjizi "Lovely Bones" inače Peter Jackson snimio poznati istoimeni triler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:49