PROBLEM ODRASTANJA

AMERIKANKA Jedna od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica sljedećih dana u Zagrebu

Od 28. do 31. svibnja u Zagrebu će svoj roman Amerikanka promovirati Monika Fagerholm (1961., Helsinki) jedna od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica.

Ozbiljnu poziciju na književnoj sceni zauzela je 1994. romanom Underbara kvinnor vid vatten. S tim je djelom nominirana za najveću finsku književnu nagradu Finlandia, švedsku nagradu August i međunarodni Dublin IMPAC. Amerikanka (2004.) je njezin najpoznatiji roman i prvi dio književnog diptiha koji će završiti 2009. romanom Glitterscenen. Amerikanka je prevedena na petnaest jezika i ovjenčana je najvećim skandinavskim literarnim priznanjem ‒ „Nagradom Nordijskog vijeća za književnost“, švedskom nagradom „August“, „Aniara“, „Nagradom Švedskog društva književnika“ i nagradom „Gothenburg Post“. Nakon iznimnog uspjeha koji je postigla ovom gotičkom sagom o odrastanju objavila je još roman Lola uppochner, te knjigu eseja o moru Havet u koautorstvu s novinarom Martinom Johnsonom.

O čemu se radi u romanu Amerikanka? Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba u nerazjašnjenim okolnostima. Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, Amerikanka u svom genetskom kodu skriva trilersku napetost, ističe se u najavi.

Promocija romana bit će u zagrebačkom Vinylu 28.5. u 19 sati. U promociju sudjeluju Monika Fagerholm, književni kritičar Dinko Kreho i urednica Ana Hadžić.

Tribina "Autor vs. autor" održat će se 29.5. u Booksi u 20 sati. Na tribini će se s finskom književnicom Monikom Fagerholm suočiti hrvatska književnica Jelena Zlatar Gamberožić. Dvije će autorice progovoriti o književnosti, položaju pisaca u Hrvatskoj i Finskoj te o tome kako pisati o obiteljskim tragedijama, odrastanju i ostalim motivima koji se provlače kroz njihove opuse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:51