SLAVNI PISAC GOSTUJE U HRVATSKOJ

Amos Oz u ožujku gostuje u Zagrebu

ZAGREB - Slavni izraelski pisac Amos Oz (1939) gostuje u Zagrebu 17. ožujka u organizaciji njegovog stalnog hrvatskog izdavača Frakture i Izraelske ambasade, a istog dana nastupit će na tribini Razotkrivanje koje u kinu Europa vodi Srećko Horvat. Gostovanje europske i svjetske književne zvijezde sasvim sigurno je jedno od najvažnijih književnih gostovanja posljednjih godina.

Djela Amosa Oza, naime, prevedena su na četrdeset jezika, dobitnik je niza prestižnih nagrada, a već godinama se navodi kao jedan od najizglednijih kandidata za Nobelovu nagradu.

Brojni prevodi

U najutjecajnijim svjetskim medijima redovito objavljuje eseje o politici, književnosti i miru. Poznat je i kao jedan od utemeljitelja “Peace now”, legendarnog izraelskog mirovnog pokreta, te nepokolebljivi zagovornik mirnog rješenja židovsko-arapskog sukoba.

Na hrvatski su prevedena brojna njegova djela, “Crna kutija”, “Kako izliječiti fanatika”, “Moj Michael”, “Pantera u podrumu”. No, ovdašnje čitatelje potpuno je razoružao “Pričom o ljubavi i tmini”, autobiografskim romanom o velikim povijesnim prevratima, stvaranju države; ushitu i razočaranju koje prati ideale, preobrazbi dječaka zadojenog nacionalizmom u buntovnog i oporbenog mladića intelektualca, pisca i mirotvorca. Paralelno, priča je to o piščevom suočavanju s prošlošću, majčinim samoubojstvom i očevom šutnjom.

Bajke kao inspiracija

U intervju za Jutarnji, govoreći o tom romanu, istaknuo je: “Da bih uopće napisao tu knjigu, morao sam doći u neke godine, imati određenu vrstu iskustva iza sebe. Odnosno, tek kad sam mogao gledati na svoje roditelje kao da su moja djeca, a na svoje djedove i bake kao da su moji unuci, krenuo sam pisati.”

U izdanju Frakture uskoro će biti objavljeni i Ozova knjiga “Iznenada u dubini šume”, o tajanstvenom selu u kojem iznenada nestanu sve životinje, inspirirana bajkama koje je piscu pričala njegova majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:53