Kraljica gotika

Anne Rice nije voljela ‘vegeterijansku verziju vampira‘ iz Sumrak sage

Anne Rice

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia
Jednom je prilikom izjavila, uz seriju ‘Sumrak‘ i da joj je ‘žao vampira koji svjetlucaju na suncu‘

Anne Rice, popularna spisateljica koja je umrla u nedjelju u 82. godini, napisala je više od 30 knjiga, ali je bila najpoznatija po svom debitantskom romanu "Intervju s vampirom", s kojim je svijet upoznala sa sagom o vampiru Lestatu iz Louisiane iz 18. stoljeća, a čije smo pustolovine pratili u razdoblju od sljedeća dva stoljeća. Roman je objavljen 1976. i smatra se autoričinim remek-djelom, a dodatnu slavu donio mu je film iz 1994. godine u kojem su glumili Tom Cruise, Brad Pitt i Kirsten Dunst.

Rice je napisala još 12 romana u serijalu "Vampirske kronike". Nikada joj se nije svidjela "vegetarijanska verzija vampira" koja je postala popularna zahvaljujući serijalu "Sumrak" Stephenie Meyer. Pa je jednom prilikom izjavila da joj je "žao vampira koji svjetlucaju na suncu" i da Lestat "nikada ne bi povrijedio besmrtnike koji odluče provesti vječnost idući uvijek iznova u srednju školu u malom gradu".

Legenda horora Ramsey Campbell rekao je da je Rice pisala "u velikoj tradiciji gotike". "Usudio bih se reći da je to specifično ženska loza koja seže još od klasične gotike, ali posebno od Mary Shelley, a karakteristična je po svojoj humanizaciji čudovišta i načinu na koji mu daje književni glas", rekao je Campbell.

Autorica bestselera horora Sarah Pinborough, čija je knjiga "Behind Her Eyes" nedavno adaptirana za Netflix, istaknula je da je Rice transformirala žanr. "Fascinirana sam vampirima od ranog djetinjstva i kada sam našla romane Anne Rice, vrlo mi se svidjelo kako je transformirala cijeli taj žanr i stvorila tako živopisan svijet i likove unutar njega i, što je još važnije, učinila ih tako suvremenim i relevantnim", rekla je.

Rice je također bila poznata po svojoj erotskoj fikciji "Sleeping Beauty" (Trnoružica) te po romanima o Kristovu životu i o anđelima, napisanima nakon što se 1998. godine, nakon desetljeća ateizma, vratila katoličanstvu. Rice je tada rekla da je "u potpunosti posvetila svoje pisanje Kristu, zavjetujući se da će pisati za Njega ili o Njemu".

No s vremenom je ipak napustila kršćanstvo, napisavši na svojoj Facebook stranici: "U ime Krista, odbijam biti antigej. Odbijam biti antifeministkinja. Odbijam biti protiv kontrole rađanje. Odbijam biti antidemokratkinja. Odbijam podržavati antisekularni humanizam. Odbijam biti protiv života. U ime Krista, napustila sam kršćanstvo i postala kršćanka. Amen."

Ricein suprug, pjesnik Stan Rice, umro je 2002. godine. Uz sina Christophera, par je imao kćer Michele, koja je umrla od leukemije 1972. u dobi od šest godina. Rice je počela pisati u godinama nakon Micheleine smrti, rekavši za Guardian 2010.: "Bio je to moj stvarno očajnički pokušaj biti netko. Pogledala sam oko sebe nakon kćerine smrti i shvatila da sam nitko i ništa. Nisam više bila ni majka. Nisam imala ništa."

"Intervju s vampirom" objavljen je 1976. godine, a dvije godine kasnije rođen je Christopher, koji je također pisac. Rekao je kako ga je majka naučila da prkosi žanrovskim granicama i prepusti se opsesivnim strastima.

Sljedeće godine održat će se javna proslava Riceina života u New Orleansu, gdje je autorica rođena i odrasla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:04