OSVAJANJE AMERIKE

'ANONIMNI KONKVISTADOR' DOŠAO JE S KORČULE Autor slavnog 'Izvješća o Novoj Španjolskoj' iz 16. stoljeća bio je hrvatski pustolov

 Profimedia
 

ZAGREB - Knjigu Isacia Pereza Fernandeza "Ime, život i avanture 'anonimnog osvajača' Vinka Paletina iz Korčule autora Izvješća o Novoj Španjolskoj", koju je sa španjolskoga na hrvatski jezik prevela Tuga Tarle objavila je u svojoj knjižnici Historia Matica hrvatska.

Fernandez u uvodu knjige podsjeća kako je slavno djelo "Izvješće o Novoj Španjolskoj" napisao sredinom 16. stoljeća nepoznati autor te da je ono od 18. stoljeća, kad je ponovno otkriveno postalo opće poznato, cijenjeno i često citirano među amerikanistima.

Navodi kako se autor zbog nepoznatog autorstva označava kao "Anonimni osvajač". Uz brojne pokušaje da se otkrije autor, rezultati u tom pogledu još se ne smatraju definitivni pa su tome posvećene i ove stranice, piše Fernadez i dodaje kako je svojim kritičkim istraživanjem utvrdio da je "Anonimni osvajač" bio hrvatski pustolov koji je putovao Karibima.

On je, tvrdi, doista bio "konkvistador", ali ne u Novoj Španjolskoj, nego na Yucatanu. "Potom je bio dominikanac u dominikanskom samostanu u Meksiku", piše autor i dodaje kako se kasnije vratio u Europu i u Italiji napisao slavno "Izvješće" započevši time svoju književnu karijeru.

Ističe kako je obišao Europu tražeći dopuštenje za objavljivanje svojih spisa te je konačno došao umrijeti u svojoj domovini.

Naglašava kako je njegovo ime bilo Vinko Paletin iz Korčule ili, kako su ga zvali u Indijama, Španjolskoj i Italiji, Vicente Paletino de Curzola.

Knjiga "Ime, život i avanture 'anonimnog osvajača' Vinka Paletina iz Korčule autora Izvješća o Novoj Španjolskoj" (195 str.) podijeljena je na petnaest poglavlja - O čemu se govori u Izvješću, Objavljivanje, Izvješća, Povijest Izvješća, Problem autora, Avanturist, Avanturist postaje osvajač, Osvajač postaje dominikanac, Dominikanac i bivši osvajač vraća se u Europu, Postaje pisac, Piše Izvješće, Nastavlja pisati, Vraća se svome domu, Intelektualno nasljeđe pisca, Izdanja Paletinovih spisa, Identificiranje Paletinovih zemljopisnih karata. Iza popisa literature o Vinku Paletinu objavljena su na španjolskom i hrvatskom jeziku Paletinova "Izvješća o Novoj Španjolskoj".

Isacio Perez Fernandez (Valduvieco, 1922. – Madrid, 2003.). predavao je na uglednim sveučilištima u Španjolskoj i Italiji. Autor je brojnih djela iz metafizike i filozofije povijesti te kritičkih izdanja, ogleda i studija o istaknutim dominikancima i španjolskim osvajačkim pohodima na tlu Novoga svijeta u prvim desetljećima nakon otkrića Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:06