KAO U FRANCUSKOJ I ŠPANJOLSKOJ

Argentinskim piscima državna mirovina

ZAGREB - Argentinski pisci koji su objavili više od pet knjiga i uložili više od 20 godina u “književno stvaranje” uskoro bi mogli računati na državnu mirovinu od 4500 kuna mjesečno.

Takav je prijedlog zakona krenuo u proceduru, a inspiriran je sličnim inicijativama u Francuskoj i Španjolskoj. Planirani iznos znatno bi premašivao zajamačeni zakonski minimum, a političari kao argument navode kako je nepravedno da oni koji su iznimno zadužili argentinsku kulturu, svoje stare dane provode u bijedi.

Pisac i sveučilišni profesor Mario Goloboff tvrdi tako da bi se mirovinama ispravila društvena anomolija. “Država omogućuje piscima ugled, ali to nije novac. Stotine argentinskih pisca posvetili su svoje živote književnom stvaranju samo kako bi se financijski borili u starosti”, izjavio je za Guardian.

Povoljna okolnost za pisce jest i činjenica da u tamošnjem parlamentu radi velik broj pisca koji lobiraju za prijedlog.

No, ima i onih koji tvrde da je zakon dio populističkih mjera u izbornoj godini, pa ga uspoređuju s inicijativama poput slanja kamiona s jeftinim mesom u siromašne kvartove.

Doduše, u gradu Cortázara i Borgesa, Buenos Airesu, takav oblik pomoći piscima uveli su još 2006. godine otkad isplaćuju mjesečne mirovine u protuvrijednosti od 3200 kuna. Dosad se prijavilo 100 pisca, a odobrene su 72 mirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:50