'MARS'

ASJA BAKIĆ PREDSTAVILA SVOJU KNJIGU U SAD-u 'Nekonvencionalan pogled na svijet... savršeno se uklapa u ludilo trenutnog političkog trenutka'

 

Zbirka priča Mars Asje Bakić u nakladi njujorškog izdavača polustoljetne tradicije The Feminist Press objavljena je početkom ovog mjeseca, a nakladnik je istovremeno s objavom knjige za Asju Bakić organizirao promotivnu američku turneju.

Mars su sjajno dočekali i publika i kritika, izvjestila je Književna agencija Sandorf. Magazin Publishers Weekly piše: „Debi bosanske spisateljice Bakić vrvi neobičnim narativima u stilu Georgea Saundersa, jezivom atmosferom Edgara Allana Poea i feminističkim intelektom Marge Piercy ... Na izravan način prenoseći spekulativnu fikciju na gotovo realistički teritorij, zbirka Asje Bakić maštovito i upečatljivo istražuje znanstvenofantastične trope ne samo sa stajališta žene, već i glasa nadarene spisateljice čija je budućnost mnogo svjetlija od one prikazane u njezinim pričama.“ Iz Locus Magazina navode: „Nekonvencionalan pogled na svijet Asje Bakić, ponekad čudan i nadrealan, ponekad zastrašujući i uznemirujući, savršeno se uklapa u ludilo trenutnog političkog trenutka.“

Prvo predstavljanje Marsa u Iowa City-ju, sponzorirali su Sveučilište Iowa i predsjednik Društva američkih književnih prevoditelja Aron Aji, moderator razgovora u knjižari Praire Lights Bookstore. U razgovoru su sudjelovale autorica, Ellen Elias-Bursać, prevoditeljica s hrvatskog i profesorica specijalizirana za južnoslavensku književnost te prevoditeljica Jennifer Zoble. Drugi razgovor u organizaciji Centra za srednju i istočnu Europu Sveučilišta Columbia i Instituta Harriman moderirala je polonistica Eliza Cushman Rose.

U New Yorku su uslijedila predstavljanja u knjižari McNelly Jackson u SoHou pod vodstvom Jisu Kim, potpisivanje knjige u brojnim njujorškim indie knjižarama na Manhattanu i u Brooklynu, te predstavljanje u bostonskom Porter Square Books u vodstvu lokalne autorice Stacey Mattingly.

Stacey Mattingly, Asja Bakić i prevoditeljica Jennifer Zoble

Profesorica Ljiljana Đurašković predstavljala je Asjinu poeziju i Mars na međunarodnom simpoziju "The Eastern European, Balkan, and Middle Eastern Female Artists: Finding Their Own Voices in Writing, Cinema, and Art" u Pittsburgu, 21. i 22.3 u organizaciji Centra za ruske, istočnoeuropske i euroazijske studije Sveučilišta Pittsburgh.

Zbirku priča Mars izvorno je 2015. godine u Hrvatskoj objavio Sandorf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 20:44