MJESTO RADNJE ŠPANJOLSKA

AUTOR DA VINCIJEVA KODA Novi roman Dana Browna o otkriću odgovora na dva ključna pitanja ljudskog postojanja

 Dan Courter

Američko izdanje novog romana Dana Browna Origin izlazi danas, a hrvatski izdavač Dana Browna, izdavačka kuća V.B.Z, hrvatsko izdanje planira objaviti u studenome.

Radnja romana Origin odvija se u cijelosti u Španjolskoj, prvoj zemlji koju je Brown posjetio u životu. Kad je započeo s radom na novom romanu, autor je bio siguran u svoj izbor lokacije: „Oduvijek sam smatrao Španjolsku zemljom lijepih paradoksa – bogatom drevnim tradicijama i poviješću, ali također zemljom koja utire put budućnosti kroz najnaprednije tehnologije i znanost. Stoga, kada sam odlučio napisati roman koji isprepliće ono vrlo staro i vrlo moderno, znao sam da je Španjolska pravi izbor za mjesto radnje.“

Iz najave se doznaje kako radnja prati Roberta Langdona, harvardskog profesora simbologije i religijske ikonologije, koji stiže u muzej Guggenheim u Bilbau kako bi prisustvovao važnoj objavi – prezentaciji otkrića koje će „zauvijek promijeniti znanost“. Domaćin ovog događaja Edmond Kirsch mladi je milijarder i futurist, svjetski poznat po svojim sjajnim tehnološkim izumima i hrabrim predviđanjima. Kirsch, jedan od Langdonovih prvih studenata otprije dva desetljeća, namjerava obznaniti šokantnu spoznaju koja će dati odgovor na dva ključna pitanja ljudskog postojanja.

Već na početku događaja, Langdon i nekoliko stotina gostiju očarani su potpuno originalnim izlaganjem, za koje Langdon ubrzo shvaća da će biti mnogo kontroverznije nego što je mogao zamisliti. Međutim, pomno orkestrirana večer uskoro se pretvara u kaos, a Kirschevo otkriće umalo biva zauvijek izgubljeno. Suočen sa stvarnom prijetnjom, Langdon je prisiljen pobjeći iz Bilbaa. S njim u Barcelonu odlazi i Ambra Vidal, direktorica muzeja koja je surađivala s Kirschem na organizaciji kontroverznog događaja.

Navigirajući tamnim hodnicima skrivene povijesti i religije, Langdon i Vidal moraju bježati od neprijatelja čija moć, čini se, leži u znanju koje izvire iz same španjolske kraljevske palače… i koji neće prezati ni pred čime kako bi utišao Edmonda Kirscha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:31