Bejnamin Legrand

Autor Snjegolomca: ‘Talent je kad pokušavaš najbolje raditi svoj posao‘

Benjamin Legrand

 Damir Skomrlj/Cropix
Znao sam da je Bong veliki redatelj i prije filmova kao što su ‘Parazit‘, ‘Domaćin‘ i ‘Sjećanje na ubojstvo‘

Hrvatsko izdanje stripa "Snjegolomac" predstavljeno je na riječkom Vrisku, sajmu knjiga i festivalu autora, a tim je povodom u Rijeku stigao Benjamin Legrand, veliki francuski strip autor i scenarist.

U razgovoru o "Snjegolomcu", Legrand je kazao da je stvarni stvaratelj ovog serijala Jacques Loba, kao scenarist prvog albuma koji stoji iza temeljne ideje vlaku koji nakon atmosferske katastrofe mora nezaustavljivo juriti svijetom, prevozeći posljednje ljude. Legrandu je ponuđeno da radi kao scenarist nastavka priče nakon Lobove smrti.

- Budući da su svi akteri umrli u prvom albumu, morao sam naći način da ponovno pokrenem priču pa sam uveo drugi vlak - kazao je.

Legrand veli da voli film južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa napravljen po stripu, ali da s kasnijom televizijskom serijom nije toliko zadovoljan, budući da smatra da je film bio dovoljan sam po sebi.

- Znao sam već tada da je Bong veliki redatelj, a to se poslije dokazalo, budući da je on danas jedan od najvećih svjetskih redatelja - veli Legrand o redatelju koji se proslavio filmovima kao što su "Parazit", "Domaćin" i "Sjećanje na ubojstvo".

Kaže da kod književnog rada i rada na stripu na ispiraciju otpada 10 posto, a ostatak je rad.

- Talent je kada pokušavaš najbolje raditi svoj posao - priča.

Što se odnosa scenarista i crtača tiče, po Legrandu, uvijek prvi scenarist, koji stvara priču, a tek tad nastupa crtač.

- Roman i strip, odnosno grafička novela, danas su zadnji prostor slobode - veli, dodajući da smo stvarno slobodni kada ih stvaramo te da tek kasnije dolazi pitanje prihvaćanja od strane publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:03