MULTIMEDIJSKI PROJEKT

AUTOR SVJETSKIH BESTSELLERA OBJAVLJUJE SVOJU PRVU DJEČJU SLIKOVNICU Na njoj surađivao sa Zagrebačkim festivalskim orkestrom

 Bruno Konjevic / CROPIX

Dan Brown ove će jeseni, prvog rujna, objaviti svoju prvu dječju slikovnicu. Riječ je o interaktivnom, multimedijskom projektu za koji je, osim priče, skladao glazbu. Tražeći izvođače razmišljao je, svojevremeno, hoće li raditi s Londonskim ili Bostonskim simfonijskim orkestrom ili možda s Losangeleskom filharmonijom. Dobro je poznato da se na koncu odlučio za Zagrebački festivalski orkestar, da je lanjsko proljeće za snimanje glazbe boravio u Zagrebu, cijeli tjedan osobno nadgledao snimanje i, kako je tad izjavio, uživao u dvorani i studiju Blagoje Bersa u zgradi Muzičke akademije.

"Ideja za ovu suradnju rodila se još prije nekoliko godina putem tvrtke Parma Recordings u kojoj radi zagrebački dirigent Miran Vaupotić. Ta tvrtka ima nekoliko lokacija u Europi na kojima radi snimanja za svoje klijente. Kad se dogovaralo produciranje glazbe za Divlju simfoniju, posao su prepustili zagrebačkom timu.", izjavila je Ivana Hauser, direktorica Zagrebačkog festivalskog orkestra.

Slikovnica izlazi ove jeseni u dvadeset sedam zemalja svijeta. Hrvatsko izdanje interaktivne slikovnice objavit će nakladnička kuća VBZ.

Dan Brown autor je brojnih svjetskih bestselera, samo njegov "Da Vincijev kod", objavljen 2003., prodan je u više od 80 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Objavljivanje prve Brownove slikovnice popraćeno je njegovim prvim glazbenim djelom, dječjim albumom klasične glazbe, također naslovljenim "Divlji orkestar", koji će djeci i odraslima omogućiti novo iskustvo zajedničkog čitanja.

Kao dugogodišnjega glazbenika, Dana Browna nadahnule su klasične simfonijske priče za djecu poput "Peće i vuka", ali i mnoge slikovnice iz njegova djetinjstva. U "Divljoj simfoniji" Brown kombinira glazbu i pisanu riječ za novi naraštaj mladih, koristeći se najmodernijom tehnologijom.

"Obožavam pripovijedanje i u svojim romanima uvijek nastojim ispreplesti raznolike teme", izjavio je Brown. "Bio sam uzbuđen što sam s "Divljom simfonijom" mogao nastaviti nadograđivati tu ideju i osmisliti uistinu slojevito iskustvo, koristeći se istodobno trima različitim izričajima: likovnom umjetnošću, glazbom i riječima. Baš kao što opera zaokuplja svoju publiku prekrasnom scenografijom, dramatičnom glazbom i libretom, tako i "Divlja simfonija" nastoji postati gozba koja istodobno zaokuplja oči, uši i um“.

U "Divljoj simfoniji" zaigrani Maestro Miš pouzdanim dirigentskim štapićem vodi čitatelje u posjet raznim životinjama, od geparda i klokana do slonova i plavetnih kitova. Svaka oslikana stranica posvećena je jednoj životinji.

Djeca i odrasli moći će slikovnicu čitati na klasičan način, ali i odabrati da uz čitanje slušaju originalne glazbene kompozicije, po jednu za svaku životinju, u obliku njezina glazbenog portreta, koristeći se besplatnom interaktivnom aplikacijom za pametne telefone koja producira prikladnu pjesmu za svaku stranicu. U trenutku objavljivanja popratna glazbena aplikacija bit će dostupna za besplatno preuzimanje preko stranice wildsymphony.com i pomoću QR koda u samoj slikovnici. Slikovnicu je duhovito ilustrirala poznata mađarska ilustratorica Susan Batori. Ilustracije sadrže i dodatne tragove i zagonetne kodove za zainteresirane čitatelje svih uzrasta.

Album "Divlja simfonija" bit će objavljen istodobno s knjigom, a bit će dostupan na svim glavnim digitalnim platformama. Bob Lord, direktor diskografske i producentske tvrtke Parma Recordings i glazbeni producent "Divlje simfonije", izrazio je svoje oduševljenje suradnjom s Danom Brownom, izjavivši da "Divlja simfonija kombinira tradiciju i suvremenu tehnologiju na karakterističan Brownov način. Koncertnoj je dvorani potreban novi klasik, a "Divlja simfonija" osvježavajuće je i živopisno iskustvo kako za roditelje tako i za djecu".

Datum svjetske premijere koncerta "Divlje simfonije" bit će objavljen naknadno, kao i datumi koncerata sa simfonijskim orkestrom koji će biti održani u desecima zemalja diljem svijeta, pa tako i u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13