Filozofski teatar

Autorica knjige ‘Čovjek je čovjeku virus‘ bavi se temom sveprožimajućeg straha radi neprekidnog dotoka katastrofalnih vijesti

Zagreb, 160512.
Slovenska sociologinja Renata Salecl, gosca na festivalu Subversiv

 Bruno Konjevic/cropix
Poznata slovenska filozofkinja Renata Salecl u Zagreb dolazi 24. ožujka, u goste Srećku Horvatu.

Slovenska filozofkinja i sociologinja Renata Salecl 24. ožujka gostuje u Filozofskom teatru u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Krajem prošle godine u izdanju Naklade Ljevak izašao je hrvatski prijevod knjige Renate Salecl "Čovjek je čovjeku virus" u kojoj Salecl pripovijeda o novim oblicima nasilja u novonormalnom vremenu, o postistinama, dezinformacijama koje eufemistički zovemo "lažnim vijestima", o moraliziranju, referirajući se na Freuda, Lacana i gomilu suvremenih analitičara čovjeka i društva, o koronaprofiterima, testu solidarnosti i tome kako smo na njemu od ožujka 2021. naovamo prošli.

Kako smo dospjeli do točke u kojoj je čovjek čovjeku postao potencijalni izvor bolesti i smrti? Kako su se promijenili ljudski odnosi zbog pandemije, ali i sveprožimajućeg straha i neprekidnog dotoka katastrofalnih vijesti? Na koji način društvene mreže doprinose sveopćoj polarizaciji društva koja je svakim danom sve veća? Kako se nositi sa svim tim i što nam je činiti?

To su i neke od tema o kojima će Salecl u Filozofskom teatru razgovarati sa Srećkom Horvatom.

Renata Salecl je 2010. proglašena slovenskom znanstvenicom godine, a u ožujku 2011. najuspješnijom ženom u Sloveniji. Istraživačica je pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, redovna profesorica na Birkbeck Collegeu u Londonu i članica Slovenske akademije znanosti. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 1980-ih godina bila je aktivna i u poznatoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Knjige su joj prevođene na petnaest jezika, a ističu se "Per)verzije ljubavi i mržnje", "Tiranija izbora" i "O tjeskobi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:05