BIBLIOTERAPIJA

"Biblioterapija i poetska terapija – priručnik za početnike" autorice Ivane Bašić

naslovnica knjige
Knjige mogu potaknuti na ozdravljenje, terapiju knjigom primjenjivale su mnoge civilizacije

Knjiga "Biblioterapija i poetska terapija – priručnik za početnike" autorice Ivane Bašić, objavljena ovih dana u izdanju Školske knjige, govori o povjerenju u priču i ljekovitosti iste.
„Biblioterapija se tek u 19. stoljeću počela samostalno razvijati kao pomoćna disciplina u psihoterapiji, kad se pokazalo da medicinski tretmani u liječenju psihičkih bolesti nisu dovoljni za konačno izlječenje. Nakon niza provedenih programa moglo se zaključiti da se ozdravljenje može potaknuti riječima drugog čovjeka, uobličenima u formu pjesme ili priče koju čovjekov duh prepoznaje u onim dijelovima bića koji su ostali zdravi i životni unatoč proživljenoj traumi”, kaže Ivana Bašić.
Biblioterapiju ili terapija knjigom primjenjivale su mnoge civilizacije, još od drevnih Egipćana koji su prepisivali riječi kao lijekove ili starih Grka koji su u tragediji, dramskoj vrsti, vidjeli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice. Bilo da je riječ o kolektivnim ili o individualnim oblicima liječenja, do riječi se držalo, poštovala se njezina moć u pokretanju čovjekova duha. Biblioterapija je tisućljećima bila dio društvenog rituala te se o njoj nije govorilo kao o posebnoj disciplini.
Biblioterapijski razgovor otkriva pojedinačna značenja koja svaki pojedinac unosi u komunikaciju s tekstom na temelju svojega životnog i čitateljskog iskustva, a identifikacijom s likovima ili situacijama spoznaje sebe i doživljava oslobađanje emocija.
Priručnik Ivane Bašić donosi, među ostalim, povijesni i teorijski pregled biblioterapije i poetske terapije, daje zanimljive primjere uporabe metafore u kliničkoj praksi i izdvaja specifičnosti poetske terapije u radu s adolescentima. U dodatku priručnika nalaze se didaktički materijali za pripremu poetske terapije te analize pjesama koje propituju njihovu terapeutsku komunikaciju.
„Druženje s ljudima blagotvorno je samo po sebi, a kada je druženje uz knjige, nema bolje terapije. I zato preporuka: odaberite svoju (biblio)terapiju, uzimajte je bez prekida – uspješnost zajamčena, a nuspojava nema”, navodi knjižničarska savjetnica Alka Stropnik.
Autorica knjige Ivana Bašić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, logoterapeutkinja i predsjednica udruge Balans centar koja se bavi promicanjem biblioterapije i poetske terapije. Vjeruje da je književnost komunikacijski most koji povezuje ljude na razne načine. Iz te premise crpi ideje za nastavu, biblioterapijske radionice, predavanja i seminare. Surađuje s knjižničarima, profesorima književnosti i književnicima u osmišljavanju sadržaja koji književnost približavaju djeci i mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 17:54