KNJIGA SCENARIJA BRANKA IVANDE

BICIKLISTI U MRAČNOJ ŠUMI I DRUGI SCENARIJI Film o mladom violončelisti koji odbija nositi oružje nije realiziran 90-ih 'zato što nije bilo vrijeme'

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Ovi scenariji su "hodalica" svakom početniku i ljubitelju, koja će mu pomoći da napiše svoj filmski scenarij, priložena je i skica za filmske planove

Nedavno predstavljena knjiga Ivandinih scenarija, s nešto ranijim datumom, pravi je događaj za ljubitelje filma. “Scenarij je jedna od najzahtjevnijih, ali i najzahvalnijih književno-filmskih formi. Imaginarni film”, kaže ugledni redatelj u predgovoru “Nedovršeni san”.

Njegovi su “Biciklisti”, ujedno, prva knjiga edicije pod naslovom: Hrvatski imaginarni film. S njome ovaj izdavač (Arsseptima) radi prevrat u domaćoj filmskoj literaturi, posebice uzme li se u obzir da je HFS (Hrvatski filmski savez) bio jedino mjesto koje je dosad brinulo o filmskoj literaturi, u okviru svojih mogućnosti.

Kako god, Ivandina knjiga, s druge strane, predstavlja zrcalo domaće kinematografije. U njoj je, uostalom, knjiga snimanja za film „Moć sudbine“, „o mladom violončelisti koji iz religijskih razloga, prizivom savjesti, odbija nositi oružje“. Film nije realiziran 90-ih „zato što tada nije bilo vrijeme za film s takvom tematikom“, što je Ivandi naknadno otkrio ondašnji povjerenik za film.

Iako je Ivanda “škrt pisac”, koji “računa na nadopunu čitatelja”, ovi scenariji - pored naslovnih “Biciklista” i “Moći sudbine”, tu je i “Noć vukodlaka” - zanimljivo su štivo. No, više od toga, oni su “hodalica” svakom početniku i ljubitelju, koja će mu pomoći da napiše svoj filmski scenarij (priložena je i skica za filmske planove). Dakako, treba mu i ono “malo duše”, no Ivanda će mu svakako pomoći da riješi “tehničke” detalje. Riječ je, ipak, o Profesoru suvremenog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51