Fikcija ili?

Bivši osobni pomoćnik princeze Leie napisao je knjigu. Mnogi prepoznaju Carrie Fisher

Zvjezdana prašina

 Mozaik
Knjigu ‘Zvjezdana prašina‘ za koju The New York Times piše da je ‘urnebesna i drska‘ kod nas je izdao nakladnik Mozaik

Makar je "Zvjezdana prašina", roman prvijenac Byrona Lanea, fiktivno djelo, lik sredovječne glumice Kathi Kannon, zasigurno je inspiriran autorovim odnosom s Carrie Fisher, slavnom Leiom iz "Zvjezdanih ratova".

I stoga su, kako mnogobrojni fanove kultne franšize, tako i opća javnost, s interesom popratili knjigu bivšeg osobnog pomoćnika prerano preminule glumice.

image

Zvjezdana prašina

Mozaik

Je li bila diva, s kim je ljubovala...pitanja su to na na koja ovaj roman ne nudi sigurne odgovore jer čitatelj ne može biti siguran gdje se pisac oslanja na objekt inspiracije, a gdje je fiktivni lik preuzeo kontrolu nad narativom, no čitatelja će dovoljno zaokupiti i sama nagađanja.

Možda će ga privući zvjezdano ime koje je nadahnulo roman, no zadržat bi ga mogla autorova vještina koju ističu brojni kritičari.

"Lane je vrlo dobar pisac; izrazito duhovit i britak", piše Los Angeles Times te napominje da je fiktivni lik filmske zvijezde Kathi fascinantan, neovisno o tome koliko jest ili nije vjeran odraz Fisher.

Lane je romanom želio, piše InStyle, "prenijeti duh vremena koje je proveo s Fisher", za koje tvrdi da je bilo "fantastično, uzbudljivo i radosno".

Prema LA Timesu, kombinacija "brutalne satire i suosjećanja" čine ovaj "duhoviti" roman zanimljivim štivom, a spretnost i dovitljivost se očituju i u samom originalnom naslovu "A Star Is Bored", igri riječi koja nedvojbeno aludira na klasik "A Star is Born" (film iz 1937. koji je dosad inspirirao čak tri remakea).

The New York Times primjećuje manjkavost Laneovog stila, no ističe i atribute romana: " Lane je najuspješniji kada dopušta otkačenim likovima da preuzmu glavnu riječ, posebice kada opisuje putovanja Kathi i Charlieja".

Roman daje određeni uvid u život bogatih i slavnih iz perspektive osobnog asistenta te čitatelja zabavlja ekscentričnostima, zahtjevima i oštrim humorom junakinje, a osebujost i oprečnosti koje, otkriva LA Times, karakteriziraju Kannon te njen gorko-slatki odnos s traumatiziranim gay pomoćnikom u potrazi za boljom budućnosti čini ovaj roman ljudskim i dubljim od puke senzacije i trača.

"Zvjezdanu prašinu" na hrvatski je prevela Lidija Toman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:30