PREMINUO DANIJEL DRAGOJEVIĆ

‘Bježao je od kamera, odbijao nagrade, ignorirao popularnost, a ne mogu zaboraviti što je učinio na kavi na Cvjetnom...‘

Danijel Dragojević bježi pred fotoaparatom Feđe Klarića

 Fedja Klaric/Cropix
Povodom smrti velikog pjesnika podsjećamo na tekst Željka Ivanjeka, koji je napisao prošli mjesec, na njegov 90. rođendan: Bio je klasik od prve knjige (‘Kornjača i drugi predjeli‘ 1961.)

Pjesnik Antun Branko Šimić opisao je svoju vrstu jednostavno: "Pjesnici su čuđenje u svijetu", i to u prvom stihu prve pjesme "Pjesnici", u zbirci "Preobraženja", prvoj i za života jedinoj objavljenoj, 1920.

Zapravo, bilo je otisnuto: "Pesnici su čuđenje u svetu", što je Dragutin Tadijanović ijekavizirao pedesetih godina. U zadnjem stihu, Šimić dodaje da su pjesnici, isto tako "večno treptanje u svetu". I sam je svijet treptanje, napokon, pa mijenja omiljene pjesnike.

U šestom desetljeću XX. stoljeća publika obožava pjesnike, oni redovito obilaze škole i narodne knjižnice. Večer šansone na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe potvrđuje slavu poezije, od 1964. Trolist vodećih pjesnika sačinili su Dobriša...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 15:30