NOVI CIKLUS POSVEĆEN VELIKANU

BORA ĆOSIĆ Sjećanja Krležinih suvremenika u autentičnom prostoru na Gvozdu

Ciklus 'Sjećanja Krležinih suvremenika' u Krležinom domu nastavlja književnik Bora Ćosić

U Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže i na terasi, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža, održat će se u četvrtak 7. svibnja u 19 sati novi program iz ciklusa Sjećanja Krležinih suvremenika u kojemu sudjeluje književnik, prevoditelj i krležijanac Bora Ćosić.

Nakon otvaranja ciklusa, koji je priredio ugledni krležolog Velimir Visković, memorijski niz nastavljamo s Borom Ćosićem, koji se u autentičnom prostoru Krležinog doma sjeća susreta s Krležom. Bora Ćosić kroz svoja djela – Poslovi, sumnje, snovi Miroslava Krleže (1983.), Doktor Krleža (1988.), Miroslavljevo jevanđelje – apokrifna verzija (2014.) i Izlet u Beograd (kulturni časopis "Gordogan" 29-30, 2014.) – nakon Krležine smrti uspostavlja novi, uzbudljivi dijalog s velikim piscem.

Kao što ističe Velimir Visković u Krležijani, odnos Bore Ćosića prema Krleži ambivalentan je; očito postoji snažna privlačnost: Krleža ga fascinira toliko da je spreman čitavu jednu fazu svoje književne karijere podrediti njemu, "ući mu pod kožu", čak pisati kao Krleži; no, Ćosić je suviše samosvojna i snažna umjetnička personalnost da bi identifikacija s Krležom okončala u trivijalnoj apoteozi "velikog pisca".

Program se filmski snima kao trajni dokument o Krleži i njegovim suvremenicima. Krleža pripada prošlosti ali i budućnosti. On je most što veže svjetove i vremena pa kao takav može biti orijentir, mjera i kriterij našeg trajanja na ovom prostoru. Nakon Ćosića u programu Sjećanja sudjeluju: Georgij Paro, Zlatko Bourek, Željko Senečić, Ivo Štivičić, Rade Šerbedžija, Marija Ujević, Mani Gotovac, Irena Vrkljan, Neva Rošić, Latica Ivanišević, Mira Stupica, Josip Vaništa, Stanko Lasić, Boro Krivokapić, Igor Mandić, Nikica Petrak, Arsen Dedić, Antun Vrdoljak, Josip Šentija, Edo Galić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 14:03