STRAH

Budistički svećenik, predavač na sveučilištima Columbia i Sorbonna, Thich Nhat Hanh: Ne bojati se ničega najveća je životna radost

naslovnica knjige

"Strah - Mudrost za najteže trenutke", autora lani preminulog svjetski poznatog budističkog svećenika i mirovnog aktiviste Thich Nhat Hanha objavljena je u nas u izdanju Planetopije.

"Strah - Mudrost za najteže trenutke", autora lani preminulog svjetski poznatog budističkog svećenika i mirovnog aktiviste Thich Nhat Hanha objavljena je u nas u izdanju Planetopije.

Neustrašivost ne samo da je moguća, ona je najviša radost. Kada dotaknete nestrah, vi ste slobodni, poručuje Thich Nhat Hanh.

Čak i ako imamo sve uvjete za sreću, život je nepotpun ako se usredotočimo na prošlost ili se brinemo zbog budućnosti. Svi osjećamo strah, ali možemo naučiti kako izbjeći da nam oblikuje i kontrolira život. Budistički učitelj Thich Nhat Hanh u ovoj knjizi istražuje podrijetlo našeg straha i gradi put prema miru i slobodi kroz praksu svjesnosti. O izvornom strahu, otpuštanju strahova od budućnosti, o preobražavanju straha u ljubav uz jasan opis praksi za preobrazbu straha poput vježbi disanja ili metta meditacije, ovu malu knjigu čini velikim vodičem za umirivanje straha.

Thich Nhat Hanh rođen je u središnjem Vijetnamu 1926. godine. Dom je napustio kao tinejdžer da bi postao zen-budistički redovnik. U Vijetnamu je osnovao Školu za mladež za služenje društvu, Budističko sveučilište "Van Hanh" i red Tiep Hanh.

Predavao je na Sveučilištu Columbia i na Sorbonni, bio je predsjednik vijetnamskog budističkog mirovnog izaslanstva na Pariškim mirovnim ugovorima, a Martin Luther King ml. nominirao ga je 1967. godine za Nobelovu nagradu za mir. Od 1966. godine živio je u egzilu u Francuskoj, gdje je nastavio pisati, poučavati, baviti se vrtlarstvom i pomagati izbjeglicama diljem svijeta. Autor je brojnih knjiga na engleskom, francuskom i vijetnamskom jeziku, a na hrvatski su prevedene Ti si ovdje, Mir je svaki korak, Svijet je moj dom, Umijeće komuniciranja, Posao i Biti mir.

Umro je 2022. u rodnom Vijetnamu, u dobi od 95. godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2023 10:39