SAJAM KNIGE

Četiri autorice u Frankfurtu predstavljat će jedna drugu

ZAGREB - Tanja Mravak, Maša Kolanović, Ivana Simić Bodrožić te Olja Savičević Ivančević predstavljat će Hrvatsku na Frankfurtskom sajmu knjiga, kao autorice zapaženih i nagrađivanih knjiga kojima uskoro izlaze prijevodi na njemačkom jeziku.

Program nacionalnog nastupa u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara predstavljen je krajem tjedna, a novost je da će umjesto jednog, ove godine u Frankfurtu biti predstavljena dva štanda, od kojih je jedan rezerviran za dječju knjigu.

Na glavnom štandu bit će predstavljena književna produkcija u protekloj godini - i to 35 nakladnika koji ne idu u Frankfurt te sedam nakladnika koji i novčano participiraju u programu: Školska knjiga, Algoritam, Naša djeca, Verbum, Kršćanska sadašnjost, Profil i VBZ.

Uz promocije autorica, na nacionalnom štandu planiran je susret sa stranim nakladnicima kojima će biti predstavljen i upravo tiskani dvojezični katalog u koji su uvršteni autori nagrađeni u ovoj godini - njih ukupno 36. Katalog je na hrvatskom i engleskom jeziku, njemački je preskočen. Nekih domaćih autora koji su u ovoj godini dobili strane nagrade u katalogu nema, a uvršteni su neki koji su se mogli naći u ovako koncipiranom katalogu za prošlu godinu, jer su tada dobili nagrade, a ne ove godine, kako je najavljeno na naslovnici.

Budžet od 456.000kn

Ukupan budžet za nastup iznosi 465 tisuća kuna, od čega Ministarstvo osigurava 400 tisuća kuna, Gospodarska komora 25, a ostatak nakladnici.

Naglašeno je da ZNK raspolaže s dosta manje novca nego prethodnih godina, jer više ne računa s novcem Grada Zagreba od stotinjak tisuća kuna, baš kao što je i nakladnika zainteresiranih za nastup manje. Najveći dio novca, napomenuo je novi predsjednik ZNK Neven Antičević, odlazi na opremu i najam štanda, a štedjelo se gdje se moglo, pa će tako autorice predstavljati jedna drugu i neće se plaćati put promotorima, baš kao ni hostesama koje su prije putovale iz Hrvatske, a sad će se angažirati djevojke iz Frankfurta.

Oko 7300 izlagača

Sajam knjiga u Frankfurtu otvara se u srijedu. Do nedjelje će na na njemu produkciju predstaviti oko 7300 izlagača iz 110 zemalja svijeta, a na rasporedu je više od 3000 različitih događanja. Zemlja partner je Island koja se predstavlja pod motom “Čudesni Island”, a najavljen je dolazak njihovih 40 autora. Impresivna brojka za zemlju te veličine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:23