`MOLITVE U KRILU´

Charlotte Roche: Feminističko odrastanje jedne alkoholičarke i depresivke

ZAGREB - Najradije preko dana i sa zatvorenim prozorom, zbog susjeda. Tako voli Elizabeth. Njen muž u krevet postavlja električne deke i tada može početi.

Ona odmah rukom kreće u njegove XXL hlače za jogu, čime vara svoju majku zbog toga što joj je uvijek tupila da je seks nešto loše. Ali to joj nije uspjelo, srećom po Elizabeth i srećom po Georga”.

Tako, u slobodnom prijevodu, počinje novi roman “Schossgebete” (“Molitve u krilu”), njemačke spisateljice Charlotte Roche koja je s dva milijuna prodanih primjeraka svog prvog romana “Vlažne zone” postala vodeća njemačka spisateljska zvijezda, a na top-listi najčitanijih knjiga potukla čak i Kena Folletta.

Početna naklada

Roche je rođena u Engleskoj, a u dobi od osam godina s roditeljima je preselila u Njemačku. Nakon burnog tinejdžerskog razdoblja radila je kao prezenterica na glazbenom kanalu VIVA, a potom i u vlastitom talk-showu koji ju je prometnuo u kraljicu njemačke popularne televizije.

A koliko su velika očekivanja od novog romana, pokazuje i rekordna početna naklada od pola milijuna primjeraka, brojka s kojom su “Molitve u krilu” na najboljem putu da ponove uspjeh svog prethodnika.

Opsjednutost higijenom

Roche priznaje da je ovo djelo puno više autobiografsko nego “Vlažne zone” (u nas objavljene u izdanju Naklade Zadro), koje su mnogi prozvali “čistom pornografijom” - u njemu napada žensku opsjednutost higijenom i buni se protiv nametnutih stereotipa ženske ljepote, a u pomalo gadljivim opisima samozadovoljavanja koristi sva moguća pomagala - od drške tuša i bidea do čađavih hvataljki za roštilj i baršunastih koštica avokada.

Kao aktivna članica antinuklearnog pokreta, šokirala je i kada je njemačkom predsjedniku Christianu Wulffu javno iznijela nemoralnu ponudu - seks u zamjenu za nestavljanje potpisa na zakon o produljenju rada atomskih elektrana.

U novom romanu Roche opet ruši tabue, ali ovaj put one o bračnom seksu, a prakse masturbacije napustila je u korist izlaganja svoje psihe.

Njena nova junakinja, Elizabeth Kiehl, propovijeda seks kao jedinu pravu poveznicu partnerskih odnosa, njezin feminizam uključuje i ispunjenje muških fantazija, a za spas duše nužna je psihoterapija.

Na kraju knjige, čitatelji prate Elizabeth i Georga u bordel, gdje se bludan bračni par Kiehl zajednički podaje čarima prostitutke. Koliko ima Charlotte Roche u liku depresivne i rastrgane Elizabeth Kiehl?

- Prije tri godine bolovala sam od anoreksije, bila sam depresivna i stalno u strahu. Prije toga bila sam alkoholičarka, a moja terapeutkinja spasila me od toga da se ne ubijem i zapravo mi je prilično često spašavala život - iskreno govori Roche, koja danas, riješena poroka, “samo pokušava biti jedna obična i konzervativna mama”.

Ključna tema romana je trauma koju je sama doživjela kada ju je 2001. zadesila jeziva tragedija: trojica njene braće poginula su u prometnoj nesreći na putu za njeno vjenčanje, a majka je preživjela, ali s teškim opeklinama. Pisanje o tom događaju za Roche je bila svojevrsna terapija i važan korak u prevladavanju traume:

- Morala sam van s time jer do dan-danas nisam odžalovala, niti malo - izjavila je u intervjuu njemačkom listu Der Spiegel.

To se pak nije svidjelo njenom očuhu koji joj je prigovorio da koristi obiteljsku tragediju za vlastitu propagandu, a prozvala je i najpoznatiju njemačku feministicu, također spisateljicu i novinarku Alice Schwarzer, koju optužuje da predugo određuje dominantan feministički diskurs u Njemačkoj. Schwarzer, pak, njenu knjigu smatra “poročnom i bezvrijednom”.

Isprani mozak

- Ne pišem roman kao feministički manifest. Ja kao Charlotte Roche puno sam više feministički orijentirana nego Elizabeth, ali ispran mi je mozak od odgoja moje majke u stilu feminizma 70-ih.

Da, ja se zanimam za želje moga muža i želim ga učiniti sretnim - uzvratila je Roche, čiji će novi, mnogo zreliji roman pozitivno iznenaditi one koje su “Vlažne zone” možda previše šokirale. I potpuno su u pravu njemački novinari kada ga nazivaju - “duševnim striptizom jedne mlade žene koja prije svega želi - ugađati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:30