FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI U BERLINU

ČITANJE POEZIJE DILJEM SVIJETA Posveta onima koji se pisanjem bore za promjene u Saudijskoj Arabiji

Dorta Jagić
 Ronald Goršić / CROPIX

Poezija je oduvijek glasno oružje koje zagovara društvene promjene. Prije 70 godina, 10. prosinca 1948. proglašena je Opća deklaracija o pravima čovjeka UN-a.

PEN se i ove godine pridružio Međunarodnom festivalu književnosti u Berlinu koji poziva pisce, kulturne institucije, sveučilišta i knjižnice da taj dan obilježe čitanjem u sjećanje na nekoliko pisaca i novinara koji su zbog svog pisanja i borbe za demokratske promjene u Saudijskoj Arabiji ubijeni ili zatočeni u tamošnjim zatvorima. Ove godine, u sklopu dana svjetskog čitanja poezije, stihove će čitati i u Zagrebu, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Čitaju i nastupaju Nina Bajsić, Diana Burazer, Marija Dejanović, Jasminka Domaš, Dorta Jagić, Miroslav Kirin, Ana Brnardić Oproiu, Adrian Oproiu, Evelina Rudan i drugi. Danas će poeziju kao glas slobode čitati i u Berlinu, Hannoveru, Parisu, Poitiersu, Lisabonu, Quebecu..

Diljem svijeta čitat će se stihovi u sjećanje na ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, pjesnika Ashrafa Fayadha, osuđenog na smrt zbog stihova, te blogera Raifa Badawija. Fayadhu su, zbog protesta potpore diljem svijeta, saudijske vlasti preinačile smrtnu kaznu u osmogodišnji zatvor s bičevanjima. Saudijski bloger Raif Badawi osuđen je zbog slobode izražavanja na šest godina zatvora s bičevanjima. Badawi, dobitnik međunarodnih nagrada za promicanje demokracije i mira, među ostalim i nagrade Saharov, najvjerojatnije se nalazi, u centralnom zatvoru Dhahban u Saudijskoj Arabiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:10