SLIKOVNICA

Cjelokupan prihod od prodaje "Priče o Petrinji" bit će uplaćen I. osnovnoj školi Petrinja

autor slikovnice Tomislav Škrljac
 Zoran Jelaca
Autor slikovnice je Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje, a ilustracije je radilo 14 ilustratora

Ovihi je dana objavljena slikovnica "Priča o Petrinji", autora Tomislava Škrljca. Cjelokupan prihod od prodaje biti će uplaćen na račun I. osnovne škole Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu.

Izdavač je Školska knjiga. Slikovnica je obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika. Ovaj humanitarni projekt pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje, pokrenuo je nekoliko dana nakon potresa.

Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U slikovnici su opisani najvažniji dijelovi petrinjske povijesti, istaknute znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Još dok je pisao tekst, Tomislav Škrljac bio je svjestan toga da će put do slikovnice predugo trajati bude li je ilustrirao sâm. Zatražio je pomoć svojih kolega ilustratora a oni su se odmah odazvali pozivu iako mnoge nije osobno poznavao, otkriva autor slikovnice.

U priču je spremno uskočila nakladnička kuća Školska knjiga.

"Priča o Petrinji" posebna je po mnogočemu, pa i po tome što ju je ilustriralo čak četrnaest ilustratora iz svih dijelova Hrvatske i gost iz Bosne i Hercegovine. Nastala je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojeg potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu, napominje Snježana Marić, suurednica slikovnice (uz Tomislava Škrljca).

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena 50 kuna. I. osnovna škola Petrinja, kojoj ide sav prihod od slikovnice, najviše je u potresu stradala školska zgrada.

„Prvoj osnovnoj školi Petrinja najpotrebnija je pomoć. Njezina je zgrada iz 19. stoljeća, potpuno je uništena i predviđena za rušenje, a s obzirom na to da je riječ o spomeniku kulture, ponovna izgradnja mogla bi se oduljiti. Umjesto nje, učenici će dobiti potpuno novu, suvremenu zgradu u blizini stare. Prvi koraci prema njezinoj izgradnji već su počeli. Nadamo se da će sljedeće školske godine učenici ući u nju”, kaže Tomislav Škrljac.

Nova školska zgrada gradit će se u neposrednoj blizini teško oštećene I. osnovne škole Petrinja, na lokaciji stare tvornice Gavrilović, a financiranje njezine izgradnje osigurala je mađarska vlada, potvrdio je Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja.

„Zahvalni smo na ovom odličnom humanitarnom projektu. Sva sredstva koja prikupimo iskoristit ćemo za opremanje naše nove škole i poboljšanje nastavnog procesa na zadovoljstvo naših učenika i učitelja. Osim same materijalne dobiti, važno nam je i znati da nismo sami u našim problemima, već da imamo prijatelje koji su spremni pomoći nam”, ističe ravnatelj Groza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:50