UBOJSTVOP PALMEA

STIEG LARSSON POLICIJI DAO IME UBOJICE ŠVEDSKOG PREMIJERA Slavni pisac iz groba otvorio nerazjašnjeni misterij

Misterij ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea usred Stocholma prije gotovo trideset godina nikada nije riješen. Švedske novine Svenska Dagbladet objavile su jučer da se rješavanjem tog ubojstva sve do svoje iznenadne smrti 2004. godine bavio pisac Stieg Larsson, koji je nakon smrti postigao svjetsku slavu objavom njegove trilogije krimi romana Millenium. U tim je romanima, poput 'Djevojke koja se igrala vatrom' i 'Muškarci koji mrze žene', vrlo živo opisivao neke od metoda istraživačkog novinarstva kojim se sam u životu bavio, ali i prikrivene veze obavještajnog podzemlja i bogatih švedskih industrijalaca. Kao novinar, Larsson je bio metom brojnih prijetnji smrću.

Larsson je smatrao da je ubojstvo organizirao bivši švedski vojni časnik koji je navodno bio povezan s tajnim službama Južnoafričke republike, a poznato je da je premijer Palme bio otvoreni kritičar tamošnjeg režima koji je provodio apartheid. Larssonova bivša djevojka Eva Gabrielsson dala je Svenska Dagladetu pristup dokumentaciji u 15 kutija koje je pisac za života prikupljao istražujući slučaj Palmeovog ubojstva.

Stieg Larsson je aktivno godinama istraživao ekstremne desničarske skupine, te je navodno švedskoj policiji dao ime Bertila Wedina, koji se nedugo nakon ubojstva Palmea preselio u sjeverni Cipar i tamo ostao do danas. Policija Wedina nikada nije ispitivala u vezi ubojstva, osim što je jednom kratko telefonom razgovarao s detektivom. Sada 73-godišnjak, Wedin se javio na upit Dagbladeta i ustvrdio da nije ubojica.

Posljednji put je misteriozno ubojstvo švedskog premijera došlo u fokus javnosti kada je prije dvije godine Eva Rausing, supruga nasljednika švedskog 'Tetra Pak' carstva Hansa Kristiana Rausinga, rekla britanskoj policiji da zna identitet Palmeovog ubojice i mjesto na kojem se nalazi oružje kojim je ubijen. No, nakon toga je umrla od najvjerojatnijeg predoziranja drogom.

Stieg Larsson je pak umro od srčanog udara koji ga je zadesio kada se zbog pokvarenog dizala penjao stepenicama do svojeg ureda na sedmom katu. Njegovi kolege su posvjedočili da je ušao u ured i pozdravio ih, a zatim se srušio.

Švedska policija do danas nije riješila slučaj ubojstva Olofa Palmea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:37