OTOČE, VOLIM TE

Uz vino, srdele i Tovareću mužiku u Splitu predstavljena knjiga kolumni legendarnog Zorana Franičevića

Split, 090710.U Klubu O Hara organizirana je vecer u spomen na dugogodisnjega novinara âSlobodne Dalmacijeâ, urednika âPoletaâ i otocnog aktivista Zorana Franicevica. Predstavljena je knjiga Posljednji sekretar SKOJ-a u kojoj su odabrani Zoranovi tekstovi iz âSlobodne Dalmacijeâ. Na slici: na promociji knjige zasvirala je i Tovareca muzika.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX
Otoci će još dugo čekati novog 'sekretara škoja', nekog tko će s takvom strasti pisati o njima

SPLIT - Na drugu godišnjicu smrti Zorana Franičevića, dugugodišnjeg novinara Slobodne Dalmacije i legendarnog urednika omladinskog lista „Polet“, uz vino, srdele i Tovareću mužiku u splitskom klubu O'Hara, u petak navečer predstavljena je knjiga njegovih kolumni "Poslijednji sekretar ŠKOJ-a."

Knjiga, čiji predgovor potpisuje Renato Baretić, objavljena je u izdanju Slobodne Dalmacije i EPH. Zoranove jake emocije prema otocima sabrane su u kolumnama nazvanim „Otoče volim te“ objavljenim 2005.-e godine i putopisima „Škojopis“, koje je za ovu knjigu priredila Ivana Franičević, Zoranova kći. Treći pak dio ovog izdanja donosi i odabrane tekstove objavljene u splitskom dnevniku. Renato Baretić, autor nekrologa, prisjećajući se svog urednikovanja nad kolumnama „Otoče volim te“, prisjetio se i legendarnih Zoranovih probijanja rokova.

- Fiksni broj redaka i strogi deadline, to se s Franom definitivno nije moglo naći u istoj jednadžbi - kazao je Baretić. No, unatoč tome, reći će Baretić, otoci će se još dugo načekati takvog prijatelja, strastvenog sekretara škoja. - Zorana, nažalost više nema među nama, ali moramo biti sretni što je on danas tu u pisanoj riječi i sjećanju svih nas - riječi su multimedijalnog umjetnika Ivice Jakšića Puka.

Zoranov prijatelj još iz vremena „Poleta“ Sven Semenčić, direktor u EPH, u predgovoru knjige ističe kako je Zoran knjigu čekao dulje od tri desetljeća i eto, konačno i dočekao. Osim promocije knjige Franičevićevi prijatelji priredili su za posljednjeg sekretara škoja priredili tulum na kojem su nastupili Žan Jakopač, Gego, Svila, Bruno Leiner, Maks Juričić i drugi. Knjiga Franičevićevih kolumni, eseja i reportaža bogato opremljena fotografijama, čije promocija nakon Splita seli u Komižu, pokazuje kakvog su škojopisca izgubili jadranski otoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:16