POTISNUTI KAJ

ČRNA MATI ZEMLA Roman koji je ucrtao Međimurje na književnu kartu

Roman napisan autentičnom kajkavštinom o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, neobaveznog i urbanog u tamno, blisko i ruralno

Roman 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka je otkrio jedno drukčije i prilično pripovjedački kompetentno ime na domaćoj književnoj sceni. Roman je to, kako je ocijenila Jagna Pogačnik, koji je uveo Međimurje na književnu kartu Hrvatske, s autentičnom kajkavštinom koja jezičnu razinu romana čini višeslojnom i živahnom.

Prvo zagrebačko predstavljanje knjige održat će se danas u 18.30 u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5. Knjigu i autora će predstaviti Tanja Tolić, urednik i posebna gošća Mirna Šenjug.

'Črna mati zemla' roman je o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Roman o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, neobaveznog i urbanog u tamno, blisko i ruralno. Potisnuta pak priča Dolenčecova života traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima, o osjećaju krivnje, o okrutnosti, samoći i ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:22