StoryEditor
PIŠE ŽELJKO IVANJEK

'ČUDNA SMRT EUROPE' Britanski novinar objašnjava kako su migranti promijenili Stari kontinent

Douglas Murray, poznati novinar Spectatora, Standpointa, Wall Street Journala itd. napisao je sjajnu publicističku knjigu, u kojoj objašnjava kako se smrt Europe već dogodila. Pritom se klonio velikih misli, a oslanjao na gole činjenice.

Usput, Hrvatska se u knjizi spominje dva puta. I to u istom kontekstu, kao jedna od ruta izvaneuropskih migranata: “Ti su migranti, gotovo svi na putu prema Njemačkoj ili Skandinaviji, u Mađarsku ulazili preko Srbije ili Hrvatske i to brzinom od čak 10.000 ljudi na dan” (str. 189).

Naime, pisac Murray jasno pokazuje da je pažnja javnosti okrenuta problemu migrantskih ruta, dok su se stariji migranti već odavno udomaćili i promijenili sliku Starog kontinenta. Badava Ujedinjenom Kraljevstvu Brexit, kad su se njegova krvna zrnca prerasporedila. Premda obrazovani o tome neće razgovorati, nova krv je puštena, i već se računa s njenim prinosom u demografskoj muci.

Na popisu stanovništva Engleske i Walesa, objavljenom 2012., broj kršćana je 59 posto, ili 12 posto manje nego na prethodnom popisu 2002., a iznosi 33 milijuna, ili 4 milijuna manje. Broj muslimana se, u istom razdoblju povećao: sa 1,5 milijuna na 2,7. Samo 44,9 posto londonskih stanovnika smatra se “bijelim Britancima”. Oni čine manjinu u 23 od 33 londonske općine itd. U nedogled.

U stvari, Murrayev zaključak je politički korektan: “Do sredine ovog stoljeća Kina će vjerojatno izgledati kao Kina, Indija (...) kao Indija, Rusija kao Rusija, istočna Europa kao istočna Europa, a zapadna Europa će u najboljem slučaju nalikovati velikim Ujedinjenim narodima”. Ukoliko se rat civilizacija ne dogodi na njenom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 06:56