PIŠE ŽELJKO IVANJEK

'ČUDNA SMRT EUROPE' Britanski novinar objašnjava kako su migranti promijenili Stari kontinent

Douglas Murray, poznati novinar Spectatora, Standpointa, Wall Street Journala itd. napisao je sjajnu publicističku knjigu, u kojoj objašnjava kako se smrt Europe već dogodila. Pritom se klonio velikih misli, a oslanjao na gole činjenice.

Usput, Hrvatska se u knjizi spominje dva puta. I to u istom kontekstu, kao jedna od ruta izvaneuropskih migranata: “Ti su migranti, gotovo svi na putu prema Njemačkoj ili Skandinaviji, u Mađarsku ulazili preko Srbije ili Hrvatske i to brzinom od čak 10.000 ljudi na dan” (str. 189).

Naime, pisac Murray jasno pokazuje da je pažnja javnosti okrenuta problemu migrantskih ruta, dok su se stariji migranti već odavno udomaćili i promijenili sliku Starog kontinenta. Badava Ujedinjenom Kraljevstvu Brexit, kad su se njegova krvna zrnca prerasporedila. Premda obrazovani o tome neće razgovorati, nova krv je puštena, i već se računa s njenim prinosom u demografskoj muci.

Na popisu stanovništva Engleske i Walesa, objavljenom 2012., broj kršćana je 59 posto, ili 12 posto manje nego na prethodnom popisu 2002., a iznosi 33 milijuna, ili 4 milijuna manje. Broj muslimana se, u istom razdoblju povećao: sa 1,5 milijuna na 2,7. Samo 44,9 posto londonskih stanovnika smatra se “bijelim Britancima”. Oni čine manjinu u 23 od 33 londonske općine itd. U nedogled.

U stvari, Murrayev zaključak je politički korektan: “Do sredine ovog stoljeća Kina će vjerojatno izgledati kao Kina, Indija (...) kao Indija, Rusija kao Rusija, istočna Europa kao istočna Europa, a zapadna Europa će u najboljem slučaju nalikovati velikim Ujedinjenim narodima”. Ukoliko se rat civilizacija ne dogodi na njenom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:03