TAYLOR JENKINS REID

‘Daisy Jones & the Six‘ i u Hrvatskoj: ‘Agentica nam je ponudila rukopis opisavši ga kao ‘priču kakvu dugo nije imala u rukama‘

Riley Keough i Sam Claflin, Daisy Jones & The SixM. Serija je nastala po knjizi
 

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Uz Riley Keough, Elvisovu unuku u seriji zapaženu ulogu ima i Camila Morrone, bivša djevojka Leonarda DiCaprija. Jedna od producentica serije je Reese Witherspoon.

Nakon što je više puta odgađana zbog covida, jedna od najiščekivanijih serija ove godine, "Daisy Jones & the Six", konačno je u petak, s prve tri epizode, stigla na Amazonovu streaming platformu Prime Video. Riječ je o visokobudžetnoj adaptaciji hit-knjige Taylor Jenkins Reid iz 2019. godine koja je prodana u više od milijun primjeraka i objavljena na više od 30 jezika, među ostalim i na hrvatskom, u izdanju kuće Vorto Palabra, u prijevodu Selme Muftić Pustički.

"Daisy Jones & the Six" priča je o fiktivnom bendu iz 70-ih koji djeluje u L.A.-u, a čita se kao usmena povijest svjedočanstva njegovih članova, glazbenika, producenata, obitelji, "elite glazbene industrije" te drugih aktera tadašnjih zbivanja, što je čini posebno zanimljivom i drukčijom od romana slične tematike.

Slučaj lažnog benda

"U ovoj knjizi pokušala sam razjasniti kako je poznati sastav iz 1970-ih Daisy Jones i Šestorka postao slavan - uz sve ono što je dovelo do njihova naglog i svima poznatog raspada tijekom turneje, 12. srpnja 1979. u Chicagu", piše Taylor Jenkins Reid u "Bilješci autorice". "Kronika tih događanja na stranicama koje slijede sastavljena je i uređena na temelju tih razgovora, uz nezaobilazne e-mailove, transkripte i stihove."

​Daisy Jones iz naslova, u seriji je igra Elvisova unuka Riley Keough, "prekrasna" je crvenkosa djevojka "zapanjujućih plavih očiju", kći poznatog britanskog slikara i francuske manekenke, koja sanja o karijeri pjevačice, dok je Šestorka sastav izvorno iz okolice Pittsburgha predvođen pjevačem Billyjem Dunneom (glumi ga Sam Claflin). Uoči njihove prve turneje, Billyjeva djevojka Camila otkriva da je trudna te njemu pod pritiskom nenadane slave i očinstva stvari izmiču kontroli. Billyju i Daisy putevi će se susresti kada ih poveže njihov zajednički producent…

"Taylor Jenkins Reid napisala je moderan i propulzivan iako ponekad sentimentalan roman smješten na stadionima, u studijima i bazenima kasnih 1970-ih u L.A.-u. Iako stražnje korice sugeriraju da ‘svi znaju Daisy Jones & The Six‘, knjiga je priča o lažnom bendu u stvarnom svijetu", pisao je The New York Times na čijoj se listi najprodavanijih vrlo brzo našao i ovaj roman Taylor Jenkins Reid. Istoimena serija, međutim, kritičare tih novina ostavila je, ipak, s nešto manje oduševljenja: "Retrozvukovi i evokativne lokacije, stvarne ili rekreirane, privlačne su same po sebi, ali ne prizivaju mirisnu vibru Sunset Strip-and-Laurel Canyon koju bi trebale; okus je umjetan, kao rock ‘n‘ roll surimi".

Uz Riley Keough u seriji zapaženu ulogu ima i ništa manje atraktivna Camila Morrone, poznata i kao dugogodišnja sada već bivša djevojka Leonarda DiCaprija. Morrone igra Camilu Dunne, Billyjevu suprugu.

Jedna od producentica serije je Reese Witherspoon, odnosno njezina producentska kuća Hello Sunshine. Paralelno sa serijom Atlantic Records objavio je i soundtrack album "Aurora" s 11 originalnih pjesama koje izvode Riley Keough i Sam Claflin.

Bestseler

Prema riječima Ane Silić iz nakladničke kuće Vorto Palabra, hrvatskog izdavača knjige "Daisy Jones i Šestorka", svi naslovi autorice Taylor Jenkins Reid jako su dobro prihvaćeni kod naše čitateljske publike. "Prvi roman koji smo objavili, ‘Sedam muževa Evelyn Hugo‘, odmah je dobio izvrsne recenzije čitatelja, a s vremenom se, prkoseći uobičajenoj dinamici prodaje, prometnuo u bestseler. ‘Daisy Jones i Šestorka‘ također je ostvarila značajne rezultate, pokazujući isti trend stabilne i trajne potražnje. Iskreno vjerujem da njezino vrijeme tek dolazi. Upravo pripremamo dotisak."

Inače, dosad su u hrvatskom prijevodu objavljena tri naslova Taylor Jenkins Reid: "Sedam muževa Evelyn Hugo", "Daisy Jones i Šestorka" te "Dok nas brak ne rastavi". U ožujku izlazi roman "Ljubav(i) mog života" ("One true loves"), u svibnju "Malibu ustaje" ("Malibu Rising"), a u srpnju "Povratak Carrie Soto" ("Carrie Soto is back").

S autoricom se, kaže Ana Silić, susrela još prije pet godina.

"Njezina agentica ponudila nam je rukopis opisavši ga kao ‘priču kakvu dugo nije imala u rukama‘. Složila sam se s njezinom procjenom i prije nego što sam došla do kraja knjige. Reid je, prije svega, sjajna pripovjedačica. Ona piše tako da želite podcrtavati i označavati stranice kojima ćete se vraćati poslije".

Ta autorica, kako tumači, jedna je od onih za koje čitatelji doznaju čak prije izdavača.

"Paralelno s preporukom agentice, nekoliko vjernih čitateljica koje čitaju izvornike na engleskom pitale su nas jesmo li čuli za nju i razmatramo li mogućnost da je objavimo. Rekla bih da je bilo suđeno".

Teme kojima se Taylor Jenkins Reid bavi u svojim knjigama vrlo su različite, ističe.

"Neki njezini romani u prvi plan stavljaju fiktivne ikone - Evelyn Hugo kao holivudsku divu, Daisy Jones kao pjevačicu legendarnog rock-sastava, Carrie Soto kao slavnu tenisačicu. Stariji romani, kao ‘Dok nas brak ne rastavi‘ i ‘Ljubav(i) mog života‘, bave se temama ljubavi i odnosa. Stilski bi je se dalo usporediti s autoricama kao što su Chanel Cleeton, Melanie Benjamin ili Silvia Moreno-Garcia."

Koja je tajna njezina planetarnog uspjeha?

"Taylor Jenkins Ried izvrsno piše i to je ono što ju je učinilo uspješnom. Neki će reći da ju je TikTok učinio istinskom zvijezdom. Možda u tome ima istine, jer otkako su se preporuke oduševljenih čitatelja proširile na BookToku (zajednica na TikToku posvećena knjigama i književnosti), prodaja je porasla globalno. S BookTokom ili bez njega, Taylor Jenkins Reid je sjajna autorica i njezin uspjeh prije TikToka to potvrđuje."

"Ženska" spisateljica

Na pitanje koliko se čita kod nas, Silić odgovara da se podatak o nakladama može činiti preskroman u uvjetima našeg tržišta. "No, činjenica je da je ‘Sedam muževa Evelyn Hugo‘ doživjela treće izdanje, a ostala dva naslova dva izdanja. Vjerujem da će i ostali naslovi biti sjajno prihvaćeni, ako je suditi prema upitima čitateljica, sigurno će biti tako. U Hrvatskoj je roman ‘Sedam muževa Evelyn Hugo‘ najprodavaniji autoričin naslov. To je ujedno i njezin prvi naslov koji smo objavili pa je zato imao najviše vremena za pronalaženje čitatelja. Osim toga, isti je naslov globalno ostvario najveći uspjeh."

Iako se naklade ne mogu uspoređivati s onima u Americi, i u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, Taylor Jenkins Reid jedna je od omiljenih "ženskih" spisateljica. "Žene svih dobnih skupina jednostavno obožavaju Taylor Jenkins Reid", ističe Ana Silić.

Dodaje da je popularnosti njezinih knjiga kod nas definitivno presudio autoričin globalni uspjeh. "Evelyn Hugo" provela je poveći broj tjedana na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa, a takvo što nemoguće je ne zamijetiti. Kad se neka knjiga tako dugo usidri na relevantnim ljestvicama prodaje, ona neizbježno privlači još više čitatelja i postaje legenda. Kad je Evelyn Hugo postala tema na TikToku, to joj je udahnulo novi život i možda je približilo i mlađim generacijama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:54