Meša Selimović

Damir Karakaš: ‘Čast mi je i priznanje što sam osvojio nagradu koja nosi ime velikog pisca, i čijim se knjigama često vraćam‘

Damir Karakaš

 Darko Tomas/Cropix
Karakaš je s knjigom ‘Okretište‘ bio u užoj konkurenciji s još četiri autora

Na upravo završenim Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis u Tuzli pisac Damir Karakaš osvojio je ovogodišnju nagradu ‘Meša Selimović‘ za roman ‘Okretište‘.

Stručni žiri u sastavu Semezdin Mehmedović, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik odlučio je da je roman ‘Okretište‘ Damira Karakaša najbolji u 2021. godini. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje na toj manifestaciji za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade koja nosi ime po velikom piscu Meši Selimoviću koji je i formativno važan za moje pisanje i čijim se knjigama stalno vraćam. Bio je i jako važan kod pisanja ovog romana jer tko od pisaca može bolje pisati o traumi od njega", rekao je pisac, dodajući kako je ‘Okretište‘ radio prema njegovim savjetima kako nakon strašnih događaja pisac treba biti strpljiv, ne žuriti te probati naći tu emociju koja će se pretvoriti u opće.

Petra Amalia Bachmann u kritici romana istaknula je njegovu pročišćenost izraza i visoku osjećajnost, pored intimnih dijelova koji djeluju poput ispovijedi i kao "zakašnjeli šamar jer nismo svjesni što se događa i onim bliskim ljudima oko nas, ali i onim nepoznatima, a pokazuje i koliko je trulo društvo u kojemu živimo. Neoprostivo je da se pojedinci boje hodati ulicom, bježe od svoga identiteta, plaše se izraziti stavove, govoriti, pisati i ono najgore – navikavaju se na dobacivanja i prijetnje te nastavljaju živjeti u takvim sredinama."

Karakaš je s ‘Okretištem‘ bio u užem izboru s još četiri autora, uz Davida Albaharija i roman ‘Pogovor‘, Stašom Aras i roman ‘Horror vacui‘, Ilijom Đurovićem i romanom ‘Stampas‘ te Damirom Uzunovićem i romanom ‘Ja sam‘.

Podsjetimo, prošle godine je ovu nagradu dobila Ivana Bodrožić za roman ‘Sinovi, kćeri‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33