VRIJEDNO PRIZNANJE

DAMIR KARAKAŠ DOBIO KNJIŽEVNU NAGRADU TPORTALA ZA NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN 'Jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš'

Knjiga Proslava Damira Karakaša
 Damir Krajač / CROPIX

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donijela mu je knjiga "Proslava" u kojoj je pisac, po mišljenju žirija, uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje tu prestižnu nagradu.

Žiri, u kojemu su ove godine bili kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, u obrazloženju ističe kako se tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreo s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja.

Sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom, Damir Karakaš uspio je u romanu "Proslava" (OceanMore) stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu, smatraju.

"U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije", mišljenje je žirija.

Glavni protagonist ne evoluira onako kako se očekuje od tradicionalnoga romana, nego bi se moglo reći da proživljava svojevrsnu simboličnu involuciju. U rekonstrukciji njegova puta daju se obrisi socijalne i povijesne omeđenosti unutar kojih vidimo mogućnosti obzora protagonista, kao i naznake njegovih odluka u zloslutnoj perspektivi, zbog kojih, na koncu, iščekuje milosrdan sud.

Eliptičnost pripovijedanja pritom temeljno odmiče tekst od forme povijesnoga romana, a primiče poetiziranoj prozi događajne metafore, razlomljenoj između grubog i fluidnog, socijalnog i prirodnog okoliša.

"Tekst karakteriziraju sugestivnost i poetičnost te uron u sliku, riječ, ton, zvuk, tišinu, koji odjekuju u čitatelju; roman 'Proslava' po toj je osebujnoj poetičkoj crti u kontekstu suvremene prozne produkcije značajno mjesto razlike", zaključuje žiri u svom obrazloženju dodjele književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Damiru Karakašu.

Nagradu, koja uz novčani iznos od 50 tisuća kuna donosi i statuu tipkovnice, pisac je dobio na kućnu adresu umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli, koju tportal ove godine nije organizirao pridržavajući se mjera opreza zbog koronavirusa.

"Jako sam sretan što sam dobio nagradu tportala za roman godine u Hrvatskoj. Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš", rekao je pisac.

"Proslava" je od svih njegovih knjiga dosad imala daleko najjaču recepciju, te rekordan broj kritika u cijeloj regiji, te je bila prva na brojnim godišnjim književnim listama, napomenuo je.

"U dvadesetak godina ni sam više ne pamtim u koliko sam finala sudjelovao u Hrvatskoj, a za to vrijeme dobio sam samo jednu nagradu. Zapravo, sad sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio dvije. Puno mi znači i ovaj novac jer živim samo od pisanja, a pomoći će da se što više mogu posvetiti svojim novim književnim radovima", dodao je Karakaš.

Piscu je čestitala i glavna urednica tportala Danijela Jozić. Istaknula je kako joj je drago što je tportal 13. put zaredom dodijelio književnu nagradu, i to u ovako krajnje izazovnim vremenima.

"Tportal će i dalje pratiti i podupirati kulturu, a činjenica da smo ovog proljeća premašili brojku od dva milijuna čitatelja samo govori o tome koliki je to impuls da kulturne, a onda i književne teme dopru do šire publike", rekla je Jozić. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u natječaju, posebno piscima, njihovim urednicima i izdavačima, te žiriju na angažmanu.

U finalu 13. književne nagrade tportala bili su još Nataša Govedić ("Kako zavoljeti morskog psa?", Sandorf), Mihaela Gašpar ("Nemirnica", Disput), Ena Katarina Haler ("Nadohvat", V.B.Z.) i Bojan Žižović ("Stanka", Sandorf).

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Prošle godine najboljim romanom proglašen je "Put u Gonars" Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:10