NAJBOLJI ŠPANJOLSKI FILM

DAVID TRUEBA 'Lako je živjeti zatvorenih očiju' - potraga za Lennonom u vrijeme diktature

 YouTube
Profesor koji u vrijeme Francove diktature predaje engleski koristeći se pjesmama Beatlesa kreće na putovanje Španjolskom kako bi upoznao Johna Lennona

MADRID - Film španjolskoga redatelja Davida Truebe 'Vivir es facil con los ojos cerrados' (Lako je živjeti zatvorenih očiju) osvojio je šest nagrada na godišnjoj dodjeli španjolske filmske nagrade Goya, među kojima su i one za najbolji film i režiju.

Film je nagrađen i za najbolju mušku glavnu ulogu ( Javier Camara), originalni scenarij, najbolju mladu glumicu ( Natalia de Molina) i originalnu glazbu ( Pat Metheny).

Film govori o profesoru Antoniju San Romanu koji u vrijeme Francove diktature šezdesetih godina 20. stoljeća predaje engleski koristeći se pjesmama Beatlesa i kreće na nevjerojatno putovanje autoritarnom, okoštalom i seksualno sputanom Španjolskom kako bi upoznao Johna Lennona koji u Almeriji s redateljem Richardom Lesterom snima film 'How I Won the War'.

David Trueba (Madrid, 1969), španjolski je pisac, novinar, scenarist, redatelj i glumac, te brat redatelja Fernanda Truebe, redatelja kultnog filma 'Belle Époque'. U Hrvatkoj su objavljeni prijevodi romana 'Otvoreno cijelu noć' (Meandar, 2010.) i 'Četiri prijatelja' (Meandarmedia, 2012.).

Venezuelanski film 'Azul y no tan rosa' (Plavo i ne toliko ružičasto) Miguela Ferrarija proglašen je najboljim latinoameričkim filmom, a film 'Ljubav' austrijskoga redatelja Michaela Hanekea najboljim europskim filmom.

Goyu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Marian Alvarez za ulogu u filmu 'La herida' (Rana) debitanta Fernanda Franca koji govorio o vozačici ambulantnih kola koja pati od poremećaja osobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 18:14