KORISNICI RAZOČARANI

Deset gradskih knjižnica u Zagrebu odsad otvoreno samo pola radnog vremena, nema tko raditi: ‘To je katastrofa‘

Ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix
Službeno se tvrdi se da je riječ o privremenoj mjeri, ali postoji opasnost da se ukine niz sadržaja koji oživljavaju kvartove

- Zbog trenutnog nedostatka stručnog osoblja, morali smo uspostaviti privremenu novu organizaciju posla, a deset gradskih knjižnica od 8. svibnja radit će samo u jednoj smjeni, službena je obavijest objavljena na stranicama Knjižnica grada Zagreba koja neće dobro odjeknuti među stalnim korisnicima njihovih usluga.

Loše su to vijesti za više tisuća korisnika knjižnica Kustošija, August Cesarec na Ravnicama, Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju, zatim Dječje knjižnice Marina Držića u Trnju, te istih ustanova u Jelkovcu, Voltinu, Podsusedu i na Medveščaku.

Prema nekim neslužbenim informacijama do kojih smo uspjeli doći, osim nedostatka stručnog osoblja djelatnici smatraju da je problem i u tome što Grad nije odobravao nove natječaje i zapošljavanja pa su ravnatelji bili primorani prijeći u jednosmjenski rad, što nije dobro jer će se time srezati, a možda i ugasiti brojni kulturni sadržaji koji se u knjižnicama organiziraju. A o ljudima koji u njima provode vrijeme čitajući novine ili učeći da i ne govorimo, kažu nam sugovornici.

Zbog toga smo poslali upit Gradu ali na njega nam još nisu službeno odgovorili. Prema informacijama do kojih je došao Večernji list, u Gradu tvrde kako je jednosmjenski rad kratkoročna mjera jer je u postupku zapošljavanje 33 djelatnika.

Do daljnjega će knjižnice raditi prema sljedećem rasporedu:

Knjižnica Augusta Cesarca Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati.

Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić radit će po istom tom rasporedu, kao Dječja knjižnica Marina Držića koja će svake prve i treće subote u mjesecu dodatno raditi od 8 do 14 sati. Sloboština preko tjedna ima isti raspored kao i ostali, međutim prve i zadnje subote u mjesecu radit će dodatno od 8 do 14 sati kao i Jelkovec.

Voltino radi od 14 do 20 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati, a dvije subote u mjesecu dodatno od 8 do 14 sati, a slično radno vrijeme ima i Medveščak M2.

U Podsusedu ponedjeljkom, srijedom i petkom rade popodne, a utorkom i četvrtkom ujutro, a na Kustošiji obrnuto. Detaljnije informacije dostupne su na mrežnim stranicama KGZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:58