MEGA PROJEKT

DIGITALIZACIJA Drevni rukopisi iz Vatikanske biblioteke bit će dostupni online

Apostolska vatikanska biblioteka, riznica rijetkih rukopisa iz vremena prije pronalaska tiskarskog stroja, potpisala je ugovor s japanskom tvrtkom NTT Data Corporation koji to golemo blago “iznosi” iz trezora nedavno preuređene biblioteke i daje na raspolaganje svemu svijetu, bez potrebe da se napusti sjedalica pred kompjuterom i otputuje u Vatikan.

Konačan cilj je digitalizacija 82.000 rukopisa (više od 40 milijuna stranica) koji datiraju od II do XX stoljeća, ali zasad je, kao prvi cilj, postavljena digitalizacija 3000 najdragocjenijih i znanosti najzanimljivijih, koje će NTT Data u sljedeće četiri godine snimiti u visokoj rezoluciji i “popeti” on line, na internetskim stranicama Apostolske vatikanske biblioteke.

Bit će među njima rukopisi iz pretkolumbovske Amerike, Kine, Japana i Indije, a naravno i Evrope - neprocjenjivo vrijedna baština do koje su, zbog krhkosti, dosad dolazili tek rijetki istraživači.

NTT Data donira tehniku, opremu i rad, u vrijednosti od oko 18 milijuna eura - rečeno je na konferenciji za novinare u Vatikanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:42