BORNIN VREMEPLOV

Dječak koji je izgubio oca odlučio je napraviti vremeplov, vratiti se u prošlost, u vrijeme kad je tata bio živ

Bornin vremeplov

Sutra je u Žar ptici praizvedba predstave koja na scenu dovodi teške životne teme, ne tabuizira i ne marginalizira, bavi se smrću, invaliditetom

U Žar ptici sutra imaju praizvedbu "Bornina vremeplova", priče o dječaku koji je odlučio napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost, u vrijeme kad mu je otac bio živ.

Uz pomoć prijateljice Nike u tome i uspijeva. No vremeplov se pokvari i oni "zapnu" u 1980-ima, u zagrebačkom kvartu Črnomerec.

Predstava je nastala po istoimenom romanu Krešimira Butkovića, djelom autobiografskom, koji donosi priče autora i njegova brata, dječaka 1980-ih.

"Bornin vremeplov" na scenu uvodi teške životne teme, pritom ih ne tabuizira i ne marginalizira, bavi se smrću, invaliditetom, odrasle poziva da preuzmu ulogu onih koji će nepoznato, često tabuizirano, objasniti otvoreno, kloneći se stigmatizacije.

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo.

Nedugo nakon objavljivanja 2016., roman "Bornin vremeplov" postao je veoma čitan, dapače 2017. bio je najčitaniji roman za djecu i mlade.

Borna, dječak iz romana, autorov je nećak, u dječakovoj želji da još jednom vidi svog oca Krešimir Butković našao je inspiraciju za pisanje "Bornina vremeplova".

"Većina likova je stvarna, posveta je mojoj škvadri u mladosti", komentira Butković.

U "Borninu vremeplovu" igraju Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, autor glazbe Zvonimir Dusper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 12:07