PRIZNANJE

Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman Olja Raičević Knežević

 Tanja Kanazir

Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je Olja Raičević Knežević, za rukopis "Katarina, velika i mala", objavljeno je u srijedu na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u Rijeci.

Riječ je o novčanoj nagradi od 100.000 kuna.

Olja Raičević Knežević je rođena u Podgorici u Crnoj Gori, srednju školu pohađala u SAD-u, studirala je engleski jezik i književnost u Beogradu, magistrirala kreativno pisanje u Londonu, a živi i radi u Zagrebu. Ovo je njezina četvrta knjiga, nakon zbirke priča "Londonske priče juga" i romana "Milena & druge društvene reforme" i "Gospođa Black".

U obrazloženju žirija nagrade koje je pročitala njegova članica Jagna Pogačnik, stoji da je u romanu prikazana život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-tih godina prošlog stoljeća do danas, njezine traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. U romanu je stvorena složena mreža odnosa, s nizom odlično karakteriziranih likova koji vode radnju u brojne odvojke. Roman ne uljuljkava u optimizam niti se bavi pomodnim aktivizmima, istaknuto je u obrazloženju.

U razgovoru s moderatoricom dodjele nagrade, Blaženkom Leib, Raičević Knežević je rekla da je u ovom romanu, kao i u drugim njenim djelima, tema odlazaka i dolazaka, gubljenje jednog identiteta i pokušaj gradnje novog. Istaknula je da je glavni lik Katarina izmišljen lik, kombinacija žena koje voli i koje je upoznala te da roman nije autobiografski. "Pišem ono što bih voljela čitati", navela je.

Jagna Pogačnik je rekla da je žiri, u kojem su, uz nju, bili književnik Zoran Ferić, književni kritičar Strahimir Primorac, glavni urednik V.BZ.-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić, pročitao 97 pristiglih romana te odabrao među finaliste njih šest.

Okupljene je pozdravio i pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekavši da je "ekipa iz V.B.Z.-a učinila golemi trud u organizaciji tog festivala tijekom proteklih pet do šest godina te sad Rijeka ima veliku i značajnu manifestaciju, na kojoj se susreću i razgovaraju mnogi kreativci, te je njihovo druženje, postalo važan dio festivala, uz službeni program".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28