RIJETKA POČAST

DOBITNIK NINOVE NAGRADE Dragan Velikić romanom o Puli po drugi put osvojio najuglednije beogradsko književno priznanje

 Vjekoslav Skledar / EPH
To je velika vijest i za hrvatsku kulturu jer je tematska osnovica, odnosno noseća tema romana, grad Pula, a Velikić se, ne samo zavičajno, smatra i istarskim piscem

Prvi put nakon 1992, kad je dobitnik bio jednom već nagrađeni Živojin Pavlović, Ninov žiri odlučio je tu veliku nagradu po drugi put dodijeliti istome piscu. Jučer u podne u Beogradu žiri, u sastavu Božo Koprivica, Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, objavio je da je ovogodišnji dobitnik Dragan Velikić s romanom 'Islednik'. To je velika vijest i za hrvatsku kulturu jer je tematska osnovica, odnosno noseća tema romana, grad Pula, a Velikić se, ne samo zavičajno, smatra i istarskim piscem. Prvu Ninovu nagradu dobio je 2007. za roman 'Ruski prozor'.

Žiri je u obrazloženju istaknuo da je roman 'Islednik' sugestivno i slojevito ispripovijedana priča o uvjetovanosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima te da na ključno pitanje cjelokupne modernističke književnosti, pitanje identiteta, Velikić odgovara tematizacijom najrazličitijih vidova oblikovnih otjecaja, od obiteljske priče, preko historije, društva, ideologije, umjetnosti, do enigme genetskog naslijeđa.

Izlazak 'Isledika' redatelj Gorčin Stojanović popratio je riječima: "Mnogo ljudi piše, ali je malo pravih pisaca kakav je Velikić. To je uživanje u čistoj literaturi. Njegova rečenica vas uvek vodi dalje, kao što je u muzici činio Hendrix.“ ( A.B. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:23