VUČINE: URLAK

DOSAD NAJBOLJI STRIP SONJE GAŠPEROV 'Inspirirala me povijest Morlaka i djedove priče'

Sonja Gašperov je preradila i priče iz knjige ‘Put po Dalmaciji’ Alberta Fortisa, koji je dugo proučavao život Morlaka i njihove običaje

Godina je 1936. u selu Bastu teško se živi: seljaci beru masline i suše sol, žandari hvataju krijumčare duhana, a djeca slušaju priče o planini koja krije strašne tajne i iza koje su nekoć živjeli Morlaci, narod pun čudnih običaja.

Zla kob seljana počela je krvnom osvetom, a malo pomalo cijelo selo ostalo je bez muškaraca koji su nestajali u noći punog Mjeseca.

Urlici s planine

Sve što se čulo s planine bilo je urlanje, pa su stanovnike planine prozvali Urlaci...

“Urlak” je treći strip iz serijala o vučjoj družini splitske autorice Sonje Gašperov i dosad najbolji. Naglasivši već ranije da ideje crpi iz svoje okoline, Sonju je za ovu priču inspirirala povijest Biokova, točnije sela Bast.

- Moj djed je iz tog sela u kojem danas ima sve manje i manje ljudi pa djeluje pusto i zastrašujuće. Mama mi je ispričala neke priče vezane uz taj kraj koje su njoj pričali baka i djed, pa sam se tako upustila u istraživanje povijesti Morlaka - kaže Sonja.

Stvarni događaji

Neke od tih priča nastale su prema stvarnim događajima. - Moj pradjed poginuo je na sličan način kao u stripu, a priča o djeci koja su otišla na planinu i smrznula se također je istinita - nastavlja Sonja i ističe da je ovaj strip nastao na temelju razrađenog scenarija.

Strip se, naime, odvija u dvije razine: prva se događa 1936. godine, dok nas prošlost vodi u 1800. godinu i ta dva vremenska razdoblja jasno su razgraničena i vizualno, drugačijom upotrebom boje.

- Također sam koristila priče iz knjige ‘Put po Dalmaciji’ Alberta Fortisa koje sam potom preradila - kaže Sonja.

Fortis je bio talijanski prirodoslovac i redovnik koji je pisao o životu Morlaka u zaleđu Dalmacije i za njih kaže da “vode vučji život lutajući između vrletnih i nedostupnih ponora”, kao i da “vjeruju u vještice, zloduhe, noćne utvare i vradžbine, te postojanje vampira ili vukodlaka”.

Običaj lapot

Sonja je tako, primjerice, u stripu obradila i lapot, nekadašnji običaj ubijanja starih i nemoćnih osoba koje su obitelji postale teret.

Otkrila nam je, za kraj, da priprema autobiografski strip, a planira raditi i na scenariju Vučina za djecu. Oni će se, naravno, zvati - Vučići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:43