Ružica Aščić

Drama o tri generacije obitelji koje se bore protiv rušenja stare užare

Spisateljica Ružica Aščić
 
 Boris Kovacev/Cropix
Drama "Zid" mlade dramatičarke i spisateljice bit će praizvedena u HNK Mostar

Mladi hrvatski dramatičari rijetko dožive priliku da njihovi dramski tekstovi budu postavljeni na regionalnim kazališnim daskama. Redatelji i dramaturzi radije potežu za “provjerenim imenima”, odnosno “klasicima” koje publika dobro poznaje, pa se tako svježa spisateljska lica teže probijaju u kazalište.

Kao iznimka, nameću se imena Ivora Martinića i Dine Pešuta, čije smo drame u nekoliko navrata imali prilike gledati u Zagrebu, kao i Monike Herceg, čija je drama “Gdje se kupuju nježnosti” u siječnju doživjela praizvedbu u HNK u Zagrebu.

Sada se tom društvu pridružuje i dramatičarka i spisateljica Ružica Aščić, čija će drama “Zid” biti praizvedena u HNK Mostar tijekom 2021. godine. Autorica je, naime, proglašena laureatkinjom natječaja tog kazališta “za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“, a osim praizvedbe osvojila je i novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura.

“U središtu ove drame su tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive. Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog”, stoji u obrazloženju nagrade. Ostale dvije nagrađene drame su “Visoke frekvencije” Mateje Posedi iz Nedelišća i “Zakopana čuda” Monike Herceg iz Zagreba. Na javni poziv za Nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina pristiglo je važećih 30 dramskih tekstova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:13