OD MI6-A DO SEKSA ZA 5

Dugogodišnja ljubavnica majstora špijunskih romana otkrila sve: ‘Seks je bio bogovski, a žena mu je to znala‘

John le Carre

 Miami Herald/tns/abaca/Abaca Press/Profimedia
U memoarima otkriva da su proveli strastvene dvije godine od 1983. do 1985. godine te se spojili ponovno 14 godina kasnije

"John le Carré sa mnom je vodio ljubav tri do četiri puta dnevno, a njegova moć oporavka je bila čudesna. Čak i kad je bio blizu 70 godina uživali smo i do pet sati u iznimnom intenzivnom seksu", ispričala je za The Times njegova dugogodišnja ljubavnica pod pseudonimom Suleika Dawson. Danas 50-godišnjakinja napisala je memoare pod nazivom ‘Tajno srce‘ u kojima tvrdi da je jedan od najvećih suvremenih britanskih književnika bio njezina srodna duša s kojim je provela strastvene dvije godine od 1983. do 1985. godine te da su se spojili ponovno 14 godina kasnije i proveli još šest mjeseci 1999. godine u tajnoj vezi.

Le Carré je umro 2020. godine od upale pluća, a 50 svojih posljednjih godina proveo je u braku s Valerijom Jane. Ona je umrla samo dva mjeseca poslije njega od ‘slomljenog srca‘, kako je objavila obitelj. Pisac ju je upoznao brzo nakon razvoda od prve supruge Alison, s kojom je bio u braku od 1954. do 1971. i u kojem su dobili tri sina.

"Naš odnos mu je puno značio. Jedino je sa svojim suprugama imao duže veze nego sa mnom. S nijednom drugom ni blizu nije bio tako dugo", tvrdi Suleika, koja ne želi reći da je bila ljubav njegova života, ali kaže da je ona ‘popunila sve rupe u njegovu životu i odlično mu odgovarala‘.

image

John le Carre sa suprugom Valerie Jane

Kalaene Jens/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njihov prvi susret u krevetu opisuje kao nešto što su mogli imati samo heroj i heroina, seksualne odnose naziva ‘seksom bogova‘, a kaže i da su nekad imali spiritualne situacije. Tako o jednom njihovom seksu govori kao ‘rekvijemu za njegovu prijašnju ljubavnicu koja je umrla‘. Suleika je, kada su se upoznali, bila visoka odlučna plavuša, u suprotnosti s njegovim suprugama i brojnim ljubavnicama, koje su bile nježne i tamnokose. Njezine duge noge dosezale su raj, tepao joj je pisac.

Britanski autor špijunskih romana rodio se kao David Cornwell, a proslavio se špijunskim romanima za koje je građu crpio u stvarnom životu špijuna u vrijeme Hladnog rata. Njegov treći roman ‘Špijun koji se sklonio u zavjetrinu‘ postao je bestseller širom svijeta.

Još kao student radio je za britansku tajnu službu, u Beču je prevodio ispitivanje prebjega iz istočne Europe. Nakon što je diplomirao, profesionalizirao se kao obavještajac i radio po konzulatima u Njemačkoj. Profesionalni je špijun bio do polovice 60-ih, kad mu je identitet razotkriven. U tom trenutku je već imao tri objavljena i uspješna romana pa postaje profesionalni pisac. Kako djelatnici MI6 ništa nisu smjeli objavljivati pod svojim imenom, Cornwell je uzeo literarni pseudonim po kojem ga danas znamo: Le Carre.

Suleika kaže da je Cornwella upoznala na Oxfordu, ona je bila u ranim dvadesetima, a on je imao 50. Svidjela mu se i pozvao ju je na ručak. Tamo je naručio sve što je bilo na meniju i šampanjac. Na odlasku kući ju je poljubio u usta i pozvao joj taksi. Nisu se tad još upustili u vezu. Koji mjesec kasnije, pisac je zamolio suprugu da je nazove telefonom i traži od nje pomoć oko adaptacije njegove nove knjige. Kasnije je shvatila da je sve smislio samo zato da kasnije ima alibi za susrete s njom. Drugi put ju je nakon ručka odveo u svoj obiteljski dom i seksali su se u sobi njegova sina. Ona je u to vrijeme imala dva ljubavnika, koja je odmah ostavila.

image

John le Carre

Claudio Bresciani/Afp

Obasipao ju je cvijećem, bonbonijerama, nakitom i pismima. Vodio ju je na putovanja tijekom vikenda.

Izvan postelje Cornwell je bio puno manje samopouzdan, patio je od klaustrofobije i loše se osjećao na jednom mjestu. Bio je arogantan, ali nesiguran te je često odbacivao bliske ljude, pa tako i svoju ljubavnicu.

"Jednom mi je nakon divne noći u Zurichu rekao: ‘Ne mogu biti toliko sretan‘. Bio je ovisan o nesreći i objašnjavao mi je zašto nikada neće ostaviti suprugu zbog mene."

No, ona tvrdi da joj je tijekom njihova odnosa uvijek bio vjeran. Jedina stvar koju ljubavnica sigurno ne može pretpostaviti je da muškarac koji je prevario jednu ženu neće prevariti drugu.

"Oh, jesam. Stalno. Nije mi ni na kraj pameti bilo da bi me prevario", tvrdi Suleika.

Ponudio joj je da joj kupi kućicu na selu u Cornwallu, nedaleko njegove kuće, ali ga je odbila unatoč magnetskoj privlačnosti koju je osjećala prema njemu.

Supruga Jane je sve znala, ali ‘nije joj smetalo‘, tvrdi ljubavnica. Ona nije željela brak niti djecu, ali je maštala da zauvijek ostanu u tajnoj vezi.

"Htjela sam staromodan ljubavnički dugogodišnji odnos. Njemu je to bilo preobično, nije bilo drame. Najviše je volio tu tajnovitost. Kupio je i stan u kojem smo se nalazili", priča njegova ljubavnica, koja ga je odlučila ostaviti jer više nije mogla živjeti u kaosu.

Vratila mu je sav nakit dostavom, a on joj ga je vratio nazad i kupio joj je ogledalo za spavaću sobu. Potpuno se slomila i otišla je terapeutu koji joj je dijagnosticirao bipolarni poremećaj.

14 godina kasnije susreo ju je na književnoj večeri u Cornwellu. Bila je u publici. Opet se sve ponovilo - zaljubljivanje, skupocjeni darovi, ludi seks. I dalje se on nije mogao odlučiti što zapravo želi. Njoj je tada umrla majka i doslovno joj je zahvalio što ga ne uznemirava s pričama o njoj. Organizirao im je izlet na Elbu, ali tako da sama kupi kartu. Poštom joj je posao novac.

"Osjećala sam se užasno. Kao da me plaća. Zamolila sam ga bi li mogao sve srediti kreditnom karticom, na što je reagirao šutnjom i samo je rekao - To ja malo kruto." Nakon toga su prekinuli zadnji put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59