FILMSKA POVIJEST

DUŠAN VUKOTIĆ Tridesetogodišnja kronika kinematografije u karikaturama Oscarovca

Vukotić je svojim karikaturama obradio teme u rasponu od Pulskog filmskog festivala, teškoća s financiranjem filmova, sukoba među filmskim radnicima, nedostataka kvalitetnih scenarija i repertoarnih problema do zagrebačke škole animacije

ZAGREB - "Priča o zlatnoj ribici i druge filmske karikature", knjiga filmskih karikatura Dušana Vukotića koje je taj proslavljeni hrvatski Oskarovac više od trideset godina crtao za časopis "Filmska kultura" stvorivši svojevrsnu kroniku tadašnje kinematografije, objavljen je u izdanju zagrebačkog nakladničke kuće "Vedis".

Knjiga Vukotićevih karikatura na svjetlo dana donosi manje poznati dio njegova stvaralaštva, osamdesetak karikatura koje okupljene kao cjelina na jednom mjestu čitatelju otvaraju jedan novi svijet, rekao je za Hinu priređivač izdanja Veljko Krulčić.

Vukotić je bio puno više od genijalnog animatora i Oskarovca, pa smo istražujući njegov bogati opus odlučili objaviti knjigu koja je ujedno kronologija vremena u kojemu je živio, kao i zbivanja u ondašnjoj hrvatskoj i jugoslavenskoj kinematografiji, istaknuo je.

Krulčić napominje kako je, u vremenu dok se karikatura još cijenila, Vukotić bio zaštitni znak i jedan od glavnih karikaturista "Filmske kulture", pa se zbog njegovih uradaka nerijetko kao prva otvarala pretposljednja stranica časopisa na kojoj su objavljivani.

Po njegovim riječima, ta prva Vukotićeva autorska knjiga karikatura dokaz je koliko je on bio aktivni sudionik svih dijelova tadašnje domaće kinematografije, što je izrazio sjajnim i ingenioznim tematskim karikaturama, nastalima u prepoznatljivom stilu i crtačkoj ekspresiji.

Ocijenio je kako najveći dio tih karikatura, koje je radio od 1957. do 1989., do danas nije izgubio na svojoj svježini i ironičnosti, pa i kinematografskoj, kulturnoj i društvenoj angažiranosti i aktualnosti.

Među ostalim, njima je obradio teme u rasponu od Pulskog filmskog festivala, teškoćama s financiranjem filmova, sukobima među filmskim radnicima, nedostacima kvalitetnih scenarija, repertoarnim problemima, zagrebačkoj školi animacije.

Knjiga donosi i esej sveučilišnog profesora Frane Dulibića "Ne samo kvalitetne karikature s porukom, nego i dokument vremena", te opširan tekst o časopisu "Filmska kultura".

Kadar iz filma 'Surogat' kojim je Dušan Vukotić osvojio Oscara

Dušan Vukotić (1927.-1998.), svoju je karijeru, koja je 1962. okrunjena Oskarom za film "Surogat", započeo ranih pedesetih godina upravo kao karikaturist, u humorističkom tjedniku "Kerempuh" urednika Fadila Hadžića. Potom se počeo baviti animiranim filmom i bio je jedan od rijetkih autora koji su se tijekom cijelog razdoblja svog stvaralaštva podjednako uspješno bavili objema umjetnostima, animiranim filmom i karikaturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:16