Spare na hrvatskom

Eksluzivno: I u Hrvatskoj izlazi knjiga princa Harryja, potvrdio nam je izdavač

Princ Harry,

 Justin Setterfield/pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/
Knjigu koja je prodana u tri milijuna primjeraka, izdaje VBZ i već se prevodi

Knjiga princa Harryja, "Spare" izaći će i u hrvatskom prijevodu, potvrdio je Drago Glamuzina glavni urednik u VBZ-u za Jutarnji list. Kako je rekao: "Čekali smo neko vrijeme jer sve moraju odobriti odvjetnici Harryja, no sad smo sve dogovorili. Detalji su ugovora tajna, no dali smo nešto više novca nego obično. Knjiga je već se prijevodi, i objavit ćemo ju krajem ožujka, poprilično je velika ima petsotinjak stranica" kaže. Kako će prevesti naslov "Spare" još ne zna, stvar je kaže prevoditelja.

Knjiga je do sada prodana u preko tri milijuna primjeraka, nikad do sada nije bilo prodavanije knjige u žanru memoara.

Knjiga je već privukla pozornost diljem svijeta zbog Harryjevih optužbi na račun oca, kralja Charlesa III., njegove supruge Camille i starijeg brata, princa Williama.

Knjiga je digla jako puno prašine, a on je sam za britanski list Telegraph da u svojim memoarima nije spomenuo sve što se događalo između njega i njegova brata i oca jer mu "nikada ne bi oprostili", dodajući da je imao dovoljno materijala za još jednu knjigu. Harry je iznio pojedinosti o dugotrajnim napetostima u odnosima s bratom koji su kulminirali kada ga je u jednoj svađi 2019. oko njegove supruge Meghan on oborio na zemlju. William, princ od Walesa, navodno je suprugu princa Harryja okarakterizirao kao "tešku", "nepristojnu" i "neugodnu". Princ Harry mu je potom, piše The Guardian, odgovorio da ponavlja narativ koji plasiraju mediji te je od njega očekivao bolje, što je dovelo do prepirke. Mlađi brat je starijega optužio da se ponaša kao prijestolonasljednik te da ne razumije zašto Harry nije zadovoljan ulogom ‘rezerve‘. Uvrede koje su si uputili prekinuo je Williamov komentar da Harryju samo pokušava pomoći, što je Harry oštro doveo u pitanje te time navodno toliko razljutio brata da je sukob uskoro eskalirao u fizičko naguravanje.

"Sve se odvilo u trenu. Zgrabio me je za ovratnik, potrgao moju ogrlicu te me oborio na pod. Završio sam na psećoj zdijeli, koja je pod mojim leđima puknula, a njeni dijelovi su me zarezali. U prvi mah sam tamo ostao ležati, osupnut, a potom sam se ustao i rekao mu da ode", tvrdi Harry koji je po okršaju prvo nazvao svog terapeuta, dok je Meghan za svađu saznala tek kasnije kada je primijetila "ogrebotine i masnice". Prema Harryjevim riječima, taj je razvoj situacije nije suviše začudio niti razljutio. "Bila je nevjerojatno tužna", dodao je Harry.

Osim o priči o navodnom fizičkom nasrtaju, britanski i drugi mediji, su komentirali i neočekivano intimne informacije o Harryjevom prvom seksualnom odnosu te činjenicu da je očevu drugu suprugu Camillu, za koju tvrdi da je njegovu sobu po njegovu odlasku odmah pretvorila u ormar, u popratnom intervjuu nazvao "negativkom" te "trećom osobom u (očevu prvome) braku", piše Time.

"Imao sam složene osjećaje prema pomajci koja me nedavno, bio sam uvjeren, žrtvovala na svom osobnom PR oltaru", piše Harry.

Val komentara Harry je izazvao i dijeljenjem svog doživljaja odnosa Meghan i Williamove supruge Kate.

Jednom je prilikom Meghan navodno Kate zamolila da joj posudi sjajilo za usne. Kate je posegnula u torbicu i s oklijevanjem izvukla sjajilo. Megan je iz tube na prst istisnula sjajilo te ga nanijela na usne, na što je Kate napravila grimasu, prenosi Cosmopolitan koji piše i o svađi Meghan i Kate oko Meghaninog navodnog neprimjerenog komentara vezanog za Kateine trudničke hormone. Komentar je naišao na neodobravanje jer je Kate smatrala da ona i Meghan nisu dovoljno bliske da bi potonja komentirala njene hormone.

No, odnose je narušio i sukob dviju dama oko haljine koju je malena Charlotte trebala nositi na Harryjevo i Meghanino vjenčanje.

"Mislio sam da je bratski odnos jači od haljine djeveruša, pisao je princ Harry u knjizi, prenosi Wall Street Journal.

U intervjuu za Telegraph, Harry je rekao i da je prvi nacrt knjige od 800 stranica skraćen na nešto više od 400 stranica i da je svojem piscu iz sjene J.R. Moehringeru spomenuo neke incidente za koje nije želio da budu objavljeni.

Harrjev memoar već je danima i jedna od glavnih tema televizijskih rasprava, ne samo o odnosima unutar kraljevske obitelji te istinitosti Harryjevih tvrdnji, već i o budućnosti monarhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:00