ANTIČKA MITOLOGIJA A-Ž

Enciklopedija donosi priče o bogovima i božicama s Olimpa, junacima Trojanskog rata, drevnim zvijerima, sirenama...

Antička mitologija A-Ž

 /Školska Knjiga
Autorica je profesorica antičke književnosti, umjetnosti i kulture te pročelnica katedre za staru Grčku i Rim na američkom Sveučilištu Delaware

Sve što ste oduvijek željeli znati o antičkim mitovima, tim zadivljujućim pričama i legendama iz drevnih vremena s očaravajućim junacima, koji tisućljećima zaokupljaju maštu zapadne civilizacije, sadržano je u "Antičkoj mitologiji A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta) Annette Giesecke, profesorice antičke književnosti, umjetnosti i kulture te pročelnice katedre za staru Grčku i Rim na američkom Sveučilištu Delaware.

Ta enciklopedija u kojoj autorica pregledno, opširno i pronicavo opisuje stotine glavnih i sporednih likova te desetke mjesta, poprišta zbivanja priča neprolazne ljepote uskoro izlazi u hrvatskom prijevodu Marka Marasa i u izdanju Školske knjige.

"Antička mitologija A – Ž" nezaobilazan je izvor znanja za sve čitatelje koje zanimaju mitovi, a pogotovo za one koji žele razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga.Ujedno je to koristan priručnik uz jubilarno izdanje knjige "Mitologija – Bezvremene priče o bogovima i junacima" Edith Hamilton, najslavnije američke klasičarke, koja se također priprema u nakladi Školske knjige.

"‘Antička mitologija A – Ž‘ najobuhvatnija je enciklopedija grčke i rimske mitologije. U tom djelu neprocjenjive vrijednosti Annette Giesecke pitkim i živahnim stilom opisuje više od sedam stotina likova i mjestā – od bogova i božica s Olimpa i junaka Trojanskog rata do drevnih zvijeri i hibridnih bića poput satira i sirena te ključnih mjestā kao što su Delfi, Itaka i Had. Poredane abecednim redom, natuknice su podijeljene u četiri tematske cjeline, a svaka se dovodi u vezu sa srodnim likovima, mjestima i drugim mitovima. Ta izvrsna enciklopedija antičkih mitovaraskošno je opremljena s deset ilustracija u boji Jima Tierneya, mnogobrojnim vinjetama i pet mitoloških rodoslovlja", napominje urednica knjige Miroslava Vučić te ističe da u Hrvatskoj još ne postoji tako opsežan i praktičan pregled antičke mitologije.

"Enciklopedija Antička mitologija A – Ž zbirka je imena bogova, junaka i nemani koji napučuju antičku mitologiju te mjestā koja se spominju u njihovim pričama. Ona nije sveobuhvatna; njezin je opseg određen Mitologijom Edith Hamilton koja je i danas, 27 godina nakon prvog izdanja, autoritativan i pristupačan uvod u zakučastu antičku mitologiju", piše u uvodu knjige Annette Giesecke.

"Grčko-rimska mitologija živi tisućljećima nakon što je potekla iz izvorišta, pri čemu zadržava antička značenja i prikupljanova, te istodobno služi kao temelj kulturnogapamćenja koji se priziva na bezbroj načina i u svim mogućim kreativnim medijima. Zato će ‘Antička mitologija A – Ž‘ biti nužnasvima koji žele provjeriti,objasnitiili povezati mitološke likove i mjesta s raznim aluzijama u književnosti,glazbi, umjetnosti ili čak pop-kulturi", smatra autorica.

Prema njezinim riječima, u enciklopediji nisu zabilježene sve inačice mitova koji se vežu za likove i mjesta u ovoj knjizi. Uvrštene pojedinosti izvedene su iz danas najpoznatijih izvora za grčke i rimske mitove, kao što su Homer, Heziod, Apolonije Rođanin, Vergilije i Ovidije, svi su autori epske poezije; lirski pjesnici Sapfa, Stezihor, Pindar i Bakhilid; tragičari Eshil, Sofoklo i Euripid; povjesničar Herodot; geograf Strabon; putopisac i etnograf Pauzanija; prirodoslovac Plinije Stariji; te mitografi Apolodor i Higin.

"Svi antički izvori navedeni u ovoj knjizi, zajedno s kratkim biografijama, okupljeni su na kraju u bibliografiji radi lakšeg snalaženja. Neki od njih zabilježili su više od jedne verzije određenog mita, čak i kada su sami sumnjali u njihovu vjerodostojnost. Kao što Diodor Sicilski (1. stoljeće prije Krista) iznosi nekoliko verzija podrijetla Heraklovih stupova – naime, da ih je Heraklo stvorio kakobi ovjekovječio svoje izvanredno putovanje na rubove svijeta, da je tako spriječio morske nemani da ne prodru iz oceana u Mediteran, ili da je stvorio kanal koji omogućujebrodovima da ploveiz jednog mora u drugo – tako i ja pozivam čitatelje da biraju verzije koje su im najzabavnije, najuvjerljivije ili pak najčudesnije", poručuje Annette Giesecke.

U njezinoj modernoj enciklopediji uživat ćesvi koji žele dublje zaroniti u svijet mitova jer ih zanimajurodoslovlja pojedinih likova, njihove pustolovinei mjesta gdje su živjeli. Takvo je djelopotrebno svakoj ustanovi u kojoj postoji zanimanjeza klasičnu starinu, od srednjih škola do fakulteta i akademija, ali i čitaonica gradskih knjižnica, gdje može biti pristupačno svim građanima koje zanimaju antička mitologija i geografija.Zato ne iznenađuje preporuka u časopisu Time koja glasi: "Ovakva se knjiga ne propušta. Ovo je knjiga za cijeli život."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 14:31