Autorica ‘Straha od letenja‘

Erica Jong: ‘Poludim kad čujem da u 2022. ima žena koje ne mogu izbjeći neželjenu trudnoću‘

 Aftonbladet Bild/Bestimage/Profimedia
‘Mislim da se američko društvo nije toliko promijenilo u posljednjih nekoliko desetljeća. Napad na pravo na pobačaj čini mi se više ideološkim pitanjem‘

Čuvena povijesna presuda Roe protiv Wadea, kojom je legaliziran pobačaj u Americi prije gotovo pedeset godina, ponovno je postala vruća tema nakon što je ovih dana procurio nacrt većinskog mišljenja sudaca američkog Vrhovnog suda u kojem se predlaže njezino poništenje. Vijest je na noge digla mnoge, a oglasila se i slavna američka feministkinja i spisateljica Erica Jong, autorica knjige "Strah od letenja" koja je objavljena iste godine, 1973., kada je presuda donesena. Danas osamdesetogodišnja Jong uživa kultni status i izvan granica SAD-a, no svojedobno je napadana zbog knjige koja je odmah pri izlasku postala senzacija, ali i predmet kontroverzi i debata u tadašnjoj Americi zbog stavova prema ženskoj seksualnosti. Bilo je to vrijeme drugog vala feminizma, Jong je postala jedno od njegovih zaštitnih lica, a njezina knjiga, koja je u međuvremenu prodana u više od 20 milijuna primjeraka diljem svijeta, simbolom ženskog pokreta. I dok su Jong kritičari i društveni komentatori osuđivali da širi promiskuitet, za feministkinje je ta knjiga značila preporod: slavila je konačno seksualno slobodnu ženu.

Jong, koja je bila među feministkinjama koje su se borile za Roe i legalizaciju pobačaja tih godina u SAD-u, u razgovoru za talijanski Corriere della Sera osvrnula se na trenutačnu situaciju u zemlji u kojoj je pobačaj i dalje jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u politici, ali i društvu. Autorica knjige "Straha od letenja", međutim, ipak vjeruje da se presuda Roe protiv Wadea neće poništiti unatoč tome što se to sada možda čini mogućim. "Jer, ako se to učini, uslijedila bi burna reakcija naroda."

Iako se slaže da je zemlja jako podijeljena, Jong smatra da većina Amerikanki ne želi da netko prema nekom zakonu odlučuje što trebaju ili ne smiju raditi sa svojim tijelom.

"Također, mislim da se američko društvo nije toliko promijenilo u posljednjih nekoliko desetljeća. Napad na pravo na pobačaj čini mi se više ideološkim pitanjem." Poznata spisateljica vjeruje da je u korijenu tih strujanja i ideja i to što su žene dobile previše moći posljednjih godina pa im se stoga njihova društvena uloga treba smanjiti. Smatra i da društvo i institucije nisu dovoljno učinili da pomognu ženama, da ih informiraju.

"Poludim kad čujem da u 2022. ima žena koje ne mogu izbjeći neželjenu trudnoću."

Jong ipak ne vjeruje da će Kongres uspjeti donijeti zakone o ovom pitanju, ne postoje uvjeti za to. "Previše je podjela, previše krutosti."

Promatrajući što se događa zadnjih godina čini joj se, zaključuje, da bi se Amerika mogla uskoro vratiti u šezdesete.

"Bez obzira na to što odluči Vrhovni sud, mnoge su države već donijele sve restriktivnije zakone. A upravo je takva situacija postojala u Sjedinjenim Državama prije Roe protiv Wadea."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54