OKONČANO DRUGO IZDANJE

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI Najveći interes izazvao Španjolac Javier Cercas

 Boris Kovačev / Cropix
Okrugli stol o intelektualcima i Velikom ratu bio je izrazito buran, a najviše publike došlo je na onaj o Danilu Kišu

U petak navečer, tribinom na kojoj je finski pisac Kjell Westö predstavio svoj roman “Privid 1938”, zatvoreno je drugo izdanje Festivala svjetske književnosti.

Pozdravljajući se sa, sada se već može reći vjernom publikom, koja je doslovno svake večeri punila Dvoranu Müller kina Europa, direktor festivala Seid Serdarević iznio je i neke podatke o proteklih devet dana književnosti u Zagrebu.

Festival u brojkama

Dakle, 27 programa pratilo je 3500 posjetitelja. Nastupilo je 45 autora i moderatora, iz 14 zemalja (SAD, Kanada, Španjolska, Italija, Velika Britanija, Finska, Izrael, Francuska, Njemačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Hrvatska). Uz simultani prijevod održano je 14 događaja. Portrete autora i književne slike radilo je 17 likovnih umjetnika.

Tri matineje u velikoj kinodvorani ukupno je posjetilo 1300 srednjoškolaca, koji su sami i vodili razgovore sa Slavenkom Drakulić, Renatom Baretićem i Igorom Štiksom. Među predstavljanjima knjiga najviše su interesa izazvali Javier Cercas sa svojim romanom “Anatomija jedne pobune”, Mathias Énard sa “Zonom” te Teofil Pančić i “Gost iz galaksije”.

Okrugli stol o intelektualcima i Prvom svjetskom ratu bio je izrazito buran, a najviše publike je došlo na onaj o 25. godišnjici smrti Danila Kiša.

Knjižarska pustoš

S obzirom na impresivne rezultate, pogotovo u situaciji kad se književna manifestacija događa u izdavački i knjižarski posve opustošenoj zemlji, a budući da su se na nekim programima pojavljivali i činovnici i članovi komisija Ministarstva kulture, možda se dogodilo da su ove godine nešto i primijetili pa dogodine i nadležno ministarstvo podrži Festival na razini na kojoj je njegova realna kulturna uloga. A ne na nekoliko stupnjeva nižoj, kako je bilo ove godine. (A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:01