KULTURNI DOGAĐAJ

Festival svjetske književnosti: Zagreb u očekivanju nastupa nobelovke Svetlane Aleksijevič

Svetlana Aleksijevič
 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia
Lanjski sajam najvećim je dijelom bio online, a ove godine većina stranih gostiju govorit će uživo

U nedjelju je navečer u Zagrebu na pozornici Sunčane strane Prisavlja Hrvatske radiotelevizije otvoren deveti Festival svjetske književnosti. Lanjski je, barem što se stranih gostiju tiče, najvećim dijelom bio online. Ovogodišnji, gotovo da je postpandemijski – jer većina gostiju dolazi u Zagreb i uživo će govoriti. Gostovanje uživo otkazao je izraelski autor Dror Mišani, ali on će za hrvatske čitatelje govoriti preko Zooma.

Na otvorenju festivala govorio je Manuel Vilas, španjolski pisac čiji je roman “Ordesa” nedavno preveden na hrvatski. Vilas je autor čitavog niza zbirki poezije, više romana, knjiga eseja, ali je “Ordesa” u njegovom opusu, u originalu objavljena 2018., dobila posebno mjesto. Samo kod kuće, u Španjolskoj, “Ordesa” je do sada izdana u četrnaest izdanja, prodana u više od 100.000 primjeraka.

Taj pogled u prošlost u kojem Vilas, nakon smrti roditelja, fragmentarno ispisuje intimističku povijest vlastite obitelji, crtajući vlastitu dezintegraciju naslovio je po malom španjolskom mjestu, njegovoj rodnoj Ordesi. Proganonist romana još živi, ali kao da je smrću roditelja, razvodom i životnim neuspjesima iz njega život iscurio.

Dok razmišlja o roditeljima, ispisuje stranice i stranice pokušaja rekonstrukcije tih sad već minulih života.

Dobri duh sjećanja

“Volim pridavati auru čarolije odnosu s osobama koje više nisu među nama, jer veza s njima i dalje postoji, mrtvi koji su te voljeli na neki način kao da ti još uvijek govore, to je razgovor pun nježnosti i ljepote. Nazivam to - dobrim duhom sjećanja”, kazao je Vilas u razgovoru s Karolinom Lisak Vidović na otvorenju festivala. U knjizi španjolski Knausgaard ne štedeći sebe opisuje probleme s alkoholom, razvod i emocionalne i ine posljedice koje mu je ostavio, piše o kompliciranom odnosu sa sinovima. Vilas je potvrdio da je u knjizi ispisao puno bitnih dijelova vlastita života.

“Da nisam postao pisac, ja bih sa svojom istinom na neki način živio u tišini, ali budući da jesam pisac - osjećao sam moralnu obavezu ispisati to", rekao je Manuel Vilas. Makar "Ordesa" govori o osobnim previranjima, neurozama, posrtanjima, traženjima u zrelim godinama, o teškim odnosima, preispituje prošlost, strepi od budućnosti, Vilas je optimističan, u životu, tvrdi, uvijek je neke ljepote. "To je ono što želim reći u tom romanu, bez obzira na sve neuspjehe i nesreće, usprkos svemu, u životu ipak ima dobrote i ima ljepote." Njegova knjiga, dodaje, nosi poruku nade.

Istu su večer na otvorenju festivala govori Dragan Velikić i Zoran Predin. Velikić, hrvatskoj publici dobro poznat autor, govorio je, među ostalim, o osobnoj fascinaciji prošlošću. Da nije postao pisac, kaže, bio bi povjesničar, oduvijek ga je privlačio "hod kroz vrijeme, i to ne samo u smislu povijesti, već svakodnevice".

"Uvijek se pitam kako je izgledao neki običan dan nekog običnog čovjeka u 11. stojeću. I on je imao neke rituale, neku svakodnevicu; to nije bio espresso, ali nešto je bilo. To me najviše fascinira. U svojem pisanju pokušavam oživjeti takve svakodnevice", kaže Velikić čiji je roman "Astragan", objavljen prije trideset godina, 1991., u to doba važnoj bibilioteci Hit zagrebačkog Znanja, ovih dana doživio reizdanje.

Zoran Predin kojem je nedavno u nas objavljen roman "Mongolske pjege" govorio je o karijeri pisca i kantautora, zaključivši da je afirmirani kantautor dugo na tog pisca pored njega gledao s – podsmjehom. “Ali, pisac je stisnuo zube i izdržao, a nakon što je već napisao polovicu svojeg drugog romana, pisac polako postaje sve veći pa sad i kantautor na njega gleda nešto ljepše”, tako taj proces objašnjava Predin.

Monodrama o De Beauvoir

Na otvorenju Festivala suvremene književnosti Alma Prica je u pratnji Matije Dedića izvela ulomak iz monodrame posvećene Simone de Beauvoir, čiju režiju potpisuje Snježana Banović. Monodrama će u povodu 35 godina od smrti Simone de Beauvoir festivalsku premijeru imati večeras, u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu.

Na Festivalu gostuje Svetlana Aleksijevič, velika bjeloruska književnica koja je za svoj rad nagrađena i Nobelom. Razgovor sa Svetlanom Aleksijevič, koja će nastupiti u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u srijedu 9. rujna u 21 sat, vodit će Miljenko Jergović. Na toj će tribini istaknuta češka jazz-pjevačica Vesna Vaško odsvirati nekoliko svojih pjesama. Uz nju, u Zagrebu će govoriti još dvoje bjeloruskih autora, Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič, disidenti režima Aleksandra Lukašenka. Među ostalima, na Festivalu sudjeluju i Javier Cercas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauss, Dror Mišani, Philippe Claudel i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:12